Često, svjesno ili nesvjesno, na direktorsku poziciju svog života stavimo – strah.  On upravlja svakim dijelom našeg života i donosi ključne odluke: koga pustiti u naš život, koga promovirati i koga otpustiti? Koji projekt započeti, koji završiti, a koji zaobići u širokom luku jer vodi do uspjeha.

Zvuči besmisleno, zar ne? Tko bježi od uspjeha? Normalno je čuti da se netko boji neuspjeha. To je čak i donekle opravdano, neuspjeh zna biti jako neugodan. Ali plašiti se uspjeha? Vjerovali ili ne, on zna biti dosta neugodniji. Barem za naša uvjerenja.

  1. Imate identične želje i ciljeve danas kao i prije pet godina?
  2. Radite na više projekata odjednom, ne fokusirajući se pri tome detaljno ni na jedan od njih?
  3. Stalno ste na korak do uspjeha, ali nekako uvijek nešto krene po zlu ili nikad nije pravo vrijeme?
  4. Često ne završavate započete projekte ili ih odugovlačite do besvijesti?
  5.  Teško vam se koncentrirati? Puno toga vam stalno odvlači pažnju ili iskoči kad najmanje treba?
  6. Stalno pričate o tome da ćete nešto napraviti, ali nikada to ne napravite?
  7. Uvijek se propitujete i sumnjate u sebe? Mislite da vaš rad nikada nije dovoljno dobar?

Vrijeme je da čujete istinu: Vaš direktor Strah vas sabotira.

Plašiti se uspjeha nije isto kao ne željeti biti uspješan. Sigurno marljivo radite na svojim projektima i provodite dane i noći planirajući i razmišljajući o svemu što trebate napraviti. Istina je da ako uspjeh, nakon svega,  i dalje ne dolazi, podsvjesno, vi ga ne želite. Koliko god vam to zvučalo besmisleno, naša ne baš smislena podsvijest donosi 95% naših odluka tako da vrijedi prokopati malo dublje.

Veličanstvena trojka koja stoji na vašem putu do uspjeha

  1. Uspjeh i novac kvari ljude

Što vam prvo padne na pamet kad zamislite uspješne ljude? Kad ste bili djeca možda su odrasli oko vas govorili za uspješne ljude: „Pogledaj kako nosom para oblake“, „Sigurno je nečiji mali, zato je uspio“, „Obogatio se na račun sirotinje“,  „Bogat je zato što je sebičan i ne pomaže nikome“ ili ako pomaže „Lako je njemu davati, to nije ni 1% onoga što ima“ ili „Na taj način želi oprati savjest, koliko je pokrao“. U našoj kulturi, uspjeti, nažalost, poistovjećuje se sa svim nepoštenim  radnjama koje neke pojedince vode do uspjeha. Možda se i vi bojite upravo toga? Ako ste uspješni, hoće li vas drugi gledati kao nepoštene? Imate li novca, hoće li vas drugi gledati kao pokvarene i pohlepne? Preispitajte svoju podsvijet i doznajte koja uvjerenja imate o novcu i uspješnim ljudima. Upravo tamo ćete naći razloge zašto se bojite ostvariti svoj potencijal i postati „jedan od onih“ koje osuđuju i o njima pretpostavljaju najgore.

  1. Ako se izdvajaš, misliš da si bolji od drugih

Ovim uvjerenjem i strahom se, nažalost, vodi velika većina talentiranih ljudi. Koliko ste puta imali briljantnu ideju, ali je nikada niste izrekli na glas, a kamoli proveli? Plašili ste se izdvojiti iz mase i predložiti nešto novo? Bojali ste se pozornosti, propitivanja ili zamjeranja nekome? Uklopiti se u masu je lako. Klimate glavom i slažete se s drugima jer dobivate određenu dozu sigurnosti i pripadnosti grupi. Svi smo zajedno i svi razmišljamo slično je lijepa utjeha. Ma tko želi biti sam naspram mase? Čovjek je društveno biće i lakše je biti okružen ljudima sličnog razmišljanja i ponašanja. Zašto bi krivudali od toga? Iza svega toga stoji strah od odbacivanja. Što ako se drugi ne slože s vašom idejom i „odbace“ vašu inovativnu osobnost? Odluče da ste preprogresivni za njih ili da imate „čudne ideje“? Vi ste onda sami i izdvojeni, a ljudi koji su izdvojeni ili su gubitnici ili misle da su bolji od drugih, zar ne? To su uvjerenja koja vam stoje na putu do uspjeha. Bojite se zauzeti za sebe i svoje mišljenje jer to može značiti da ćete u tome biti sami.

  1. Niste dorasli uspjehu

Uspjeti znači zakoračiti na novu razinu u našem životu i iskusiti nešto što nismo iskusili prije. Spoznali smo kako sve funkcionira na ovoj razini, ali sljedeća nas jako plaši. Zamislite da ste se obogatili preko noći. Hoćete li izgubiti kontrolu i rasipati novac? Kako će vaši prijatelji reagirati?  Kako će se to odraziti na vašu vezu? Svaka promjena se kao igra domina odrazi na sve aspekte našeg života, ali ovako ili onako, ona je neminovna. Promjena je sastavni dio života. Sve se stalno mijenja, bili toga svjesni ili ne. Ako smo uljuljani u svakodnevnicu, te promjene se možda čine nezamjetne, ali ipak postoje.  Ne postoji stojanje u mjestu jer se uvijek krećemo. Ako se ne birate kretati naprijed u smjeru vaših snova onda se zasigurno krećete nazad.

Bojim se uspjeha i što sada?

Dišite. Duboko. Razumite svoj strah, ali nemojte razmišljati o njemu. Uspjeh dolazi u koracima pa tako prema njemu i krenite. Napišite kako želite da vaš život izgleda i zanemarite strah i uvjerenja koja vam stoje na putu. Što biste sutra bili da ne razmišljate o posljedicama?  Koji korak možete već danas poduzeti? Napravite ga i budite svoji! Bez straha! 😉