Većina nas trenutno i bez promišljanja doživi kritiku kao napad na našu vlastitu vrijednost, shvaćajući kritiku osobno kad ona to uopće nije.

Što god radimo na poslu, izloženo je tuđoj ocjeni bilo jedne ili više osoba. Neki od nas imaju sreće raditi s kolegama koji se ne ustručavaju davati pohvale, neki su nažalost češće izloženi isticanju isključivo onog negativnog, a neki su pak uskraćeni za bilo kakvu povratnu informaciju. Bez obzira koji nas tip odgovora dočekuje s druge strane našeg rada, ne smijemo zaboraviti da je povratna informacija, koliko god pozitivna ili negativna bila, uvijek samo odraz osobne percepcije i poimanja drugih osoba. To će nam pomoći da se naučimo lakše nositi s kritikom.

Naša reakcija je nekad važnija od same kritike

Nitko od nas nije sklon kritici. Koliko god ona dobronamjerna bila, na neki način nam uvijek povrijedi ego i izazove nelagodu. Često imamo potrebu odmah skočiti u svoju obranu ili se pak povući u mišju rupu. Dobijemo dar govora koji graniči s ljutom samoobranom ili pak iza crvenih obraza ostajemo bez teksta i nestajemo u tišini. A onda se s tim osjećajima borimo u samoći svoja četiri zida razmišljajući kako smo trebali postupiti drugačije. I time štetimo samo sebi. Ne napredujemo. Ne učimo. Na rastemo. Dopuštamo svom egu luksuz subjektivnog prosuđivanja i autodestrukcije. Bespotrebno.

Postoji više vrsta kritika, a samo je jedan vrijedan naše pažnje – onaj koja ima realnu, objektivnu osnovu, iskrenu namjeru i konstruktivan cilj. Bitno je upitati se je li kritika koju smo primili dobronamjerna? Utemeljena? Točna?

Što i tko se krije iza kritike

Osoba koja nam uputi kritiku kojoj je svrha umanjiti našu vrijednost kako bi povećali vlastitu, najčešće će zavidno iznijeti neargumentirane tvrdnje koje ćemo lako prepoznati. I ona ne zaslužuje naše pretjerano zanimanje. Uvijek je u redu ostati smiren i profesionalan, zahvaliti na iznesenom mišljenju i napustiti tu temu, a zatim zaboraviti na takvu ispraznu povratnu informaciju koja za nas nema nikakvu vrijednost.

Kritika može biti i utemeljena, ali ju osoba prema nama može izreći na vrlo neugodan ili nepošten način. U takvoj je situaciji vrlo bitno osvijestiti kredibilitet osobe koja nam je kritiku uputila i objektivno razdvojiti osjećaj prema toj osobi ili njenom odabiru načina, od ispravnih činjenica koje ima srž ove kritike i koje možemo preokrenuti u svoju korist. Vrlo je važno ne reagirati impulzivno, jer često u kasnijoj analizi situacije tek shvatimo neutemeljenost naše burne reakcije.

Korak po korak do primanja kritike na pravi način

Kad procijenimo o kojoj se vrsti kritike radi, imat ćemo priliku osvijestiti i na koji način se s dobivenom kritikom uloviti u koštac. Nikad nije na odmet poslušati povratnu informaciju. Ukoliko je ona objektivna, konstruktivna, koliko god možda i teška za prihvatiti na prvu, na duži rok iz nje možemo dosta naučiti i napredovati.

Razmislite o izvoru kritike, koliko je ta osoba stručna da vam kritiku upućuje, koliko vam je ona bitna, koliko ju poznate i vjerujete joj? Ako ste zbog njenog stila ili bilo kojeg drugog razloga uzrujani u trenutku primitka kritike, nemojte dopustiti osjećajima da preuzmu vlast nad vašim reakcijama. Ostanite profesionalni čak i ako vaš kritičar nije. Nemojte dopustite da vas povuče na svoju razinu. Zahvalite na iznesenom komentaru i ostanite svoji.

Preokrenute kritiku u svoju korist

Kad vam bude teško, prisjetite se da se radi isključivo o nečijoj osobnoj procjeni i mišljenju koje je složeno. Iz dobivenih komentara izvucite ono što vam može koristiti i iz čega možete nešto naučiti, popraviti i unaprijediti. Tuđe mišljenje trebate samo poslušati i o njemu razmisliti, ne ga nužno i usvojiti. Pritom je važno ne obeshrabriti se i prepustiti se očaju, nego sagledati širu sliku. Procijeniti što je najbolje za vas i sveobuhvatno poboljšanje vašeg zadatka.

Nikad nećemo moći udovoljiti svima. Ne možemo i ne moramo se svidjeti svima. Sve što trebamo je dati sve od sebe.  Tada će nas tuđi komentari puno teže poljuljati na putu do našeg cilja. Možda vam, kao i meni, pomogne kad se sjetim kako sam sama sebi najgori kritičar. Kad to sagledam iz te perspektive, tuđe mišljenje mi više uopće ne zvuči tako strašno.