Jedino sigurno u životu je promjena.

Promjene nas istinski sve plaše. Zašto? Naš um je stvoren da nam osigura opstanak i sigurnost od najranijih pećinskih dana do današnjih nepredvidivih svjetskih kriza. Promjena je početak nečega nepoznatog, puna je rizika i micanja tla pod nogama i posve je normalno da je se plašite. Istovremeno, promjena je jedini način da napredujemo u životu, a srećom, naš um, ne samo da nas želi zaštititi nego je znatiželjan i otvoren za nove prilike. Na nama je da pronađemo balans i da ga ohrabrimo da slijedi ono što želimo: preživljavanje u poznatom ili skok u nepoznato.

 Preživljavanje najprilagođenijih

Kako su životne promjene neizbježne sve više u novom ubrzanom digitalnom dobu, danas više od svega je najvažnije biti za njih otvoren i brzo prilagodljiv. Savijati se pod pritiskom, ali ne pucati.  Za to nema savršenog recepta, ali prvi korak je svakako prihvaćanje neizvjesnosti te plivanje u susret promjenama. Tako najbolje osnažujete svoje mišiće i spremno dočekujete valove. 😉

Otvorite se za nova iskustva

Zahvaljujući neuroplastičnosti našeg mozga (fokusom uma možemo mijenjati mozak i naše obrasce) nova iskustva unatoč inicijalnom strahu oplemenjuju naše živote. Najbolji način da pokrenete maštu i svoju inteligenciju je da se stavite u nova okruženja i situacije u kojima se nikada prije niste našli.  Započnite s novim restoranom ili kafićem u vašem kvartu, drugačijim glazbenim žanrom ili filmom koji inače nikada ne biste pogledali. Malo po malo, osnažit ćete svoju prilagodljivost novim situacijama tako da kada dođe do većih promjena poput novog posla, selidbe ili razvoda, bit ćete spremniji nositi se s novim izazovima.

Zavolite nepredvidivost vašeg života

Osobe koje se plaše promjena uglavnom zamišljaju da će one donijeti nešto loše i pogoršati situaciji u kojoj se nalazimo. Što kada bismo razmišljali suprotno? Što ako počnete gledati svaku novu situaciju i promjenu kao nešto što se događa ZA vas, a ne PROTIV vas? Probajte! Zasigurno ćete se početi osjećati ponovno kao trogodišnjak koji tek upoznaje svijet oko sebe jer je sve (doista) toliko uzbudljivo! Svaka nova osoba koju upoznate, mjesto na koje idete, svaka nova prilika koju dobijete, bilo to posao ili novo mjesto boravka, sve to nosi nevjerojatne blagodati za vas, samo ako ste za njih otvoreni i hrlite im u susret. Ako dopustite strahu da vam zamrači pogled na sve lijepo što dolazi, propustit ćete najljepše trenutke, čuda i spontanosti koje dolaze obogatiti vaš život.  Kada prihvatite i zavolite nepredvidivost života, kupujete kartu za najmagičnije putovanje nakon kojeg nikada nećete više biti isti.