U okviru globalne inicijative međunarodnog umrežavanja poduzetnica, Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke, organizirala je peto izdanje konferencije “Žene bez PARdona”

Na čelu s Gordanom Nikolić, hrvatskom WED (Women Entrepreneurship Day) ambasadoricom, Visoka poslovna škola PAR Žene bez PARdona organizira od 2014. godine.

Ove je godine središnja tema bila obiteljsko poduzetništvo. Gošće panela bile su Maja Buconjić Barišić, direktorica tvrtke Detmers kontejner, potom mr. sc. Iva Brozičević Dragičević, zamjenica ravnatelja Termi Selce, klinički i sportski psiholog i voditeljica posebnih programa u toj ustanovi te Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja tvrtke Deloitte. Skup su pozdravili i Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni Primorsko-goranske županije kao i Manpreet Dhillon, utemeljiteljica VEZA Communityja iz Kanade.

Optimizam i poniznost kao ključne odlike uspješnih ljudi

U razgovoru »jedan na jedan«, također unutar tematike žena kao pokretača uspješnih tvrtki, gost je bila Josipa Maslać-Petričević, vlasnica i direktorica zagrebačke tekstilne tvrtke Naftalina. Razgovor je bio silno iskren, emocionalan i inspirativan kao i Josipa Maslać-Petričević, žena koja ide u red onih rijetkih osoba što unatoč nemalim životnim problemima uvijek zadržavaju optimizam i vedrinu duha. Dugogodišnja profesionalna karijera, pa i privatni život obilovali su joj nevjerojatnim amplitudama tako da bi bili sjajnim predloškom za – film. Možda, s mnogo suza, ali svakako  jedan od onih nakon kojih i sami dobivamo znatno veće količine samopouzdanja.

– Dvije su osnovne pokretačke ideje svega u životu. Optimizam i pozitivan stav su jedna, a druga je – poniznost. Moramo biti svjesni da ma što nam se događalo kad krenemo nekim putem ništa nije tako strašno jer se uglavnom većina toga može ispraviti. Sve dok nam je na poslu i u obitelji, posebno prema pitanju zdravlju djece i nas samih dobro – problema zapravo nema, istaknula je Maslać Petričević čiji su životni lomovi, osobne prirode, izazvali suze kod nje same, ali i kod publike. No, i tu je prevladao životni optimizam tako da su se sva lica na kraju razvukla u osmijeh i dugotrajni aplauz.

– Imam upornost, požrtvovnost i viziju. A uspjeh Naftaline je u tome da moji ljudi, moji zaposlenici dijele – moju viziju. Kad se u tvrtki stvari »poslože« na takav način, nema straha da nećete uspjeti, zaključila je Maslać-Peričević.

Budite Shhhefice svog života

Zadnji set gostovanja na Žene bez PARdona pripao je našoj osnivačici, Tanji Džido. Njezine poruka je  – ma što vam rade, ma koliko vas ne primjećuju i ponižavaju, upravo to mora biti vaša glavna pokretačka energija.

– Pokušavala sam, radila sam, bila sam vrijedna. Radila sam i kad prema radnom vremenu to više nije trebalo, mislila sam – netko će primijetiti i barem me pohvaliti, možda i na plaći to valorizirati. Naravno da sam bila u zabludi, naravno da se to nije dogodilo. Štoviše imala sam osjećaj da baš nikog nije briga što i koliko radim. Počelo me to smetati, no oko mene je uvijek bio stav da je takvu situaciju kod nas nemoguće mijenjati. Da se naprosto moramo saživjeti s time da moramo biti sretni što uopće negdje radimo i što za to dobivamo bilo kavu plaću.

No, ona se naime »spakirala«, poručila na neki način: kad vi mene ne »doživljavate«, ne »doživljavam« ni ja vas i pokrenula projekt – Shhhefica. Riječ je o multimedijalnom portalu prvenstveno namijenjenom digitalnom marketingu, ali i izdavačkoj kući unutar koje je objavila svoju knjigu »Budi Shhhefica svog života«.

PARDonna godine – Iva Olivari

Od ove godine PAR je uveo i nagradu za ženu godine simbolički nazvanu PARDonna! Nagrada će postati tradicionalnom, a svake će se godine dodijeliti ženi koja je u tekućoj godini ostavila značajan trag svojim djelovanjem. Ove godine dvojbi nije bilo: prema ocjenama stručne komisije PAR-a, žena godine je Iva Olivari, team managerica hrvatske nogometne reprezentacije.

Također, dodijelila se je i Stipendija za sljedeću generaciju poduzetnica, u okviru koje su PAR i PARtneri omogućili  Sabini Gluhajić tri godine besplatnog studiranja na Visokoj poslovnoj školi PAR odnosno cijeli preddiplomski studij Poslovnog upravljanja. Cilj ovog društveno odgovornog projekta je potaknuti žene na participaciju i pružiti im znanje u skladu sa zahtjevima tržišta rada i poslovnog okruženja.

Zaključne misli ovogodišnje konferencije su:

Sanjajte, usudite se, krenite!