Osjećaš da te se ne čuje? Na sebe preuzimaš mnoge obaveze i odlično ih odradiš, a netko preuzme zaslugu ili uopće nikad ne kaže hvala ili bravo?

Brineš se o drugima, o djeci, o partneru, o ciljevima na poslu do pedantnih detalja. Daješ maksimum, do iscrpljivanja i burnouta, ni sama neznaš otkuda ti toliko snage, sve dok ne postaneš razdražljiva i živčana. Osjećaš se krivom ako nisi stalno u pogonu.

Od malena nam ugrađuju uvjerenja da su žene slabiji spol, da trebamo zaštitu, pre nježne i neodlučne da se samostalno brinemo o sebi, iako stalno i nesebično dajemo podršku drugima. Hranimo ih, volimo ih, oblačimo, organiziramo im život, vodimo poslove iz sjene… I često pomislimo da nismo dovoljno dobre. Tražimo druge da nas izaberu, da nam daju pažnju, da nas osnaže. Da nas više vole, da nam daju podršku, toplinu.

Koliko vremena dnevno uzimaš za sebe?

Kreneš li čim se digneš u spremanje mašine za suđe, djeci obroke za školu, odgovaranje na poruke šefu? Često žene misle da je sebično da započnu dan meditacijom i povezivanjem sa sobom, da jednostavno nemaju vremena. A onda se žale da su razdražljive, da ih hvataju razni strahovi i anksioznosti, glavobolje, i nemaju snagu reći svoje mišljenje.  Takvi osjećaji i stanja su normalni jer si iscrpljena. Čim pronađete vremena za jutarnju meditaciju i otvorite raspored par sati tjedno za stvari koje volite i pridržavate se plana nekoliko tjedana, migrene i anksioznosti se smanjuju, a strahovi nestaju.

Namjera i mindset su jako bitni u ovim postupcima. Treba osvijestiti da si ti glavna direktorica svoga života i da si ti ta koja pristaje na nemoguć ritam obaveza, na stavljanje sebe na zadnje mjesto. Kao direktorica svojeg života to možeš u svakom trenutku jednom odlukom promijeniti. 

Donesi odluku

Donesi odluku i postavi namjeru kako se želiš osjećati. Sretna, ispunjena, vesela i slobodna, bogata, uspješna…dodaj što želiš u niz. I sama sam pala u taj začarani krug u odnosu sa partnerom. Robovala sam osjećaju krivnje i prevelike privrženosti. Mora biti kuća čista, mora biti pun frižider, mora, mora, mora. I tako sam nakon posla provodila sate u shopping centrima nabavljajući sve što treba, od hrane do opreme za kupaonu, posuđa i sredstava za čišćenje. Osjećala sam se iscrpljeno i tako sam izgledala. 

Zaboravila sam da mi treba druženje, zabava, briga o zdravlju i postala sam živčana, umorna i često bih planula. Moj se partner pitao gdje je nestala njegova vesela Iva. Pitala sam se i ja. Kada sam osvjestila to nepotrebno robovanje stvarima i procedurama, uz nasljeđeno uvjerenje iz da su obaveze na prvom mjestu, prebacila sam neke  partneru, a više veselja i rituala uključila u tjedni raspored. Odmah sam osjetila olakšanje i puninu. Obaveze su bile ispunjene, a ja sam se vratila sebi i ritualima koji me vesele i pune.

Vremena su se promijenila

Ne živimo više u 50tim godinama 20. stoljeća gdje su žene bile ukras kuće i samo brinule o obitelji i kući te morale veselo dočekivati muškarca sređene i prekrasne. Danas žene zauzimaju snažno mjesto u poslovnom svjetu, zarađuju nekad i više od muškarca, a obaveze se dijele. Postoje i primjeri je da je muškarac homemaker dok žena zarađuje. Žene koje su same žive punim plućima u blagostanju, a ne kao izopćeni dio društva.

Živimo u vremenu kada je životni vijek puno dulji, a kvaliteta života može biti vrlo ugodna ukoliko se držimo nekih provjereno dobrih navika. Znanstveno je dokazano da zdrava dijeta može usporiti starenje, pomoći u zdravstvenim tegobama i olakšati život. Otkriveno je koliko meditacija i kretanje, boravak u prirodi utječe na smanjenje stresa i povećava produktivnost, fokus i osjećaj sreće. Pozitivne dnevne navike poput jutarnje mindfulness meditacije pomažu i u liječenju mentalnih tegoba poput trauma. Okvire imamo, samo treba sve to htjeti primjeniti. Uvijek je pravo vrijeme da počneš. Naš mozak je agilan, neuroplastičnost doprinosi da u svakom trenutku i u bilo kojim godinama može usvojiti nove navike, samo je stvar naše volje i dnevne primjene.

Osnaživanje u ženskom krugu

U kojim dijelovima života daješ svoju moć drugima? U području novca, odnosa, na poslu, prema roditeljima. Kakva su ti uvjerenja?  Moćna si, kad si svoja, kad vratiš energiju koju daješ drugima tako nesebično, upravo samoj sebi.

Dok sam živjela na Baliju, prisustvovala sam ženskim krugovima i organizirala retreatove za druge coacheve i terapeute. U Hrvatsku sam se vratila s namjerom da prenesem ta prikupljena znanja našim ljudima. Retreat ili povlačenje je vrijeme koje poklonimo sebi da pobjegnemo od svakodnevne rutine, negdje gdje još nismo bile, gde učimo nove navike i iscjeljujemo emocije, negativna uvjerenja, uz podršku facilitatora i drugih žena imamo se priliku resetirati i roditi u novoj snazi.

Jedan od njih organiziram u svibnju, a više detalja možete pronaći na linku.