Zašto je toliko ljudi nesretno na svom radnom mjestu? Koliko je teško imati i dobar posao i sreću?

Odgojeni smo na način “Budi dobra u školi. Završi fakultet. Zaposli se. Dobij ugovor za stalno. Budi sretna.”  Zanimljivo kako sreća kao posljednja stepenica se postavlja kao nagrada na kraju kad sve prethodno postignemo. No, nerijetko ta nagrada je samo “mrkva na štapu” koja nam izmiče što bolji i plaćeniji posao imamo. Trčimo ka sreći, a nikako da je stignemo.  Nezadovoljstvo se gomila, a onda smo suočeni s izborom: ili se odreći sreće i “pomiriti se sa sudbinom” ili  izgubiti sve prethodno da bismo pronašli sreću?

Možda vaša situacija nije tako dramatična i niste se još našli pred zidom, no to ne mora značiti da morate taj trenutak čekati. Dovoljno je da sami sebe analizirate, pomno slušate i doznate kakav posao i stil života vam odgovara. Slijedite sebe i nikada nećete zalutati.

Što ako stalan posao od 9 do 5 i sigurnost o kojoj nam svi govore ipak nije za vas? Što ako biste bili sretniji s nekim drugim, nekonvencionalnim zanimanjem i radnim vremenom?

Kad ste u uredu osjećate se kao u kavezu?

Dolazite svaki dan na posao s grčem u želudcu i sama pomisao da ćete ponovno biti zatvoreni u uredu najmanje 8 sati vas baca u depresiju? Možda nije samo stvar lošeg šefa, kolega ili neizazovnog posla, vama jednostavno ne odgovara provoditi svoje vrijeme u jednom od stotinu ureda i biti dio sustava u kojemu ste samo broj.

Ako vaš posao doista zahtijeva da sjedite u uredu na jednom mjestu i buljite u ekran cijeli dan, možda možete zatražiti da ponekad radite od doma ili iz obližnjeg kafića? Na taj način možete razbiti svakodnevnu rutinu i učiniti svoje radno mjesto zanimljivijim.  Ako pak imate raznovrsniji dan i ne morate biti vezani za ured, probajte isplanirati barem dva izbivanja iz ureda dnevno – na sastanke s važnim klijentima ili ručak s kolegama.

Monotonija uništava i najentuzijastičnije osobe tako da se nemojte kriviti ako osjećate da jednostavno niste stvoreni za monotoni posao. Prihvatite ono tko jeste i oblikujte svoje radno vrijeme ili pronađite novi posao u skladu s time.

Ne volite strukturirano radno vrijeme i /ili život?

Predvidljivost obično ide uz sigurnost koju svi tražimo, no što ako baš svaki dan unaprijed godinu dana znate da ćete sjediti na istom mjestu i možete pretpostaviti koje zadatke obavljati? Do-sa-dnooo!

Zbog pretjerane strukture, osjećate da se gušite i da nemate prostora ni mogućnosti za nove ideje i osvježenja u pristupu vašem poslu? Naravno da su neka radna mjesta strogo određena opisom posla, ali većina ih dozvoljava da malo “omekšate” strukturu s novim idejama. Predložite svom šefu novu organizaciju vašeg rada koja će vas učiniti produktivnijom. Argumentirajte svoj prijedlog  i svaki pametan šef će na njega pristati ako dobiva bolje rezultate. Ako nemate takvu mogućnost s vašim poslom, a vi osjećate da u njemu venete, vrijeme je da potražite novi posao s mekšom strukturom.

Ne volite kad vam drugi govore što da radite?

Nitko ne voli pretjerano šefovanje i pametovanje, ali ako vam i sama pomisao da netko usmjerava (bespotrebno) vaš rad izaziva osip, vrijeme je da razmislite o drugačijem radnom mjestu. Možda vas čini nesretnom nedostatak samostalnosti u poslu i osjećaj da vam netko “diše za vratom” ili jednostavno ne vidite svrhu u obveznim sastancima, fiksnom radnom vremenu ili proceduri koju prolazite kad tražite godišnji? Ne mora značiti da imate problema s autoritetima, samo volite da su stvari smislene i usmjerene na produktivnost.

Ako vam “polaganje računa” drugima izaziva osjećaj bijesa i nemoći, možda biste trebali biti sam svoj šef ili voditelj koji ima više odgovornosti u poslu. Prije nego date otkaz i krenete u poduzetništvo, ako doista volite ono što radite, probajte se izboriti za više samostalnosti i odgovornosti na radnom mjestu. Popričajte s vašim šefom i podijelite otvoreno vašu zabrinutost oko pretjerane kontrole koju smatrate neproduktivnom.

Koliko god nas društvo uvjeravalo da sreća leži u sigurnosti i stabilnosti, imati stalan i predvidiv posao od 9 do 5 za neke je – čista noćna mora. Ako ste i vi jedna od njih, razmislite o nekim netipičnim oblicima rada i usudite se krenuti za njima. Zanemarite mišljenja drugih jer samo vi znate kako je u vašoj koži na radnom mjestu na kojem ste najmanje 8 sati dnevno.

Život je prekratak da njegovu trećinu provodite u grču na poslu koji mrzite. Potražite izlaz i udahnite slobodu o kojoj sanjate!