Uspješna poduzetnica Anamarija Cicarelli vlasnica je agencije Interligo koja s bavi  savjetovanjem obiteljskih iznajmljivača te autorica pet knjiga i  pokretačica časopisa specijaliziranog za iznajmljivače, Apartman Plus.

  1. Smatrate li da vas je okolina u kojoj ste odrasli bila presudna za vaš poduzetnički put u području turizma? 

Osim što su se moji baki i djed na otoku još 50tih godina bavili u ono vrijeme iznajmljivanjem soba turistima,moja obitelj nije bila dio poduzetničkog svijeta. Ali ja osobno sam još kao dijete pokazivala poduzetnički duh što se kasnije nastavilo i kroz poslovne aktivnosti i školovanje. Iako sam se uvijek trudila biti dobar zaposlenik u jednom trenutku nisam više mogla biti realizator tuđih ideja jer sam imala previše svojih vlastitih. Danas mislim da je poduzetništvo mene izabralo davno, samo je bilo pitanja čime ću se točno baviti i kojem trenutku ću prepoznati da je poduzetništvo moj put.

  1. Što je najviše utjecalo na vaš put? 

Dugo godina sam vodila Savez kuhara mediteranskih i europski regija koji je djelovao kao udruga. Predsjednik je bio naš poslavljeni kuhar Miro Bogdanović koji je duboko vjerovao i hrabro kročio prema realizaciji svojih ideja. Kao svojoj najbližoj suradnici dao mi je potpunu slobodu i povjerenje, on je znao što a ja sam znala kako. U to vrijeme sam prošla razna „vatrena krštenja“ i stekla znanja i iskustva koji su mi pomogla da savladam sve kasnije poslovne uspone i padove.

  1. Trendovi privatnog smještaja jako su promjenjivi. Kako vidite ovo područje za 10 godina?

Globalna kretanja su dovela do toga da smo se poslijednjih godina okrenuli gostima koji su privremeno napustili zemlje kao što je Turska, Tunis i sl. Međutim mi nismo zemlja koja sebi može dopustiti takvu vrstu gostiju te takvu vrstu turizma. Za deset godina vidim povećanje broja visokokvalitetnih malih obiteljskih hotela proizašlih iz obiteljskog smještaja kao i povećanje broja malih obiteljskih tvrtki tj obitelj kao temelj poduzetništva. Apartmani kakve danas poznajemo polako će nestajati sa tržišta te za deset godina biti rijetkost, oni koji budu apartmani kakve danas poznajemo biti će ili izuzetno kvalitetni ili izuzetno jeftini jer drugačije neće biti održivi. Najveći potencijal vidim u našim otocima, vjerujem da ćemo ih znati iskoristiti i sačuvati po uzoru na npr. grčki Minokos, to će biti odredišta najkvalitetnijih gostiju.

  1. Što smatrate najvećom preprekom za uspjeh privatnih iznajmljivača?

U prvom redu nedostatak znanja i vještina. Prije nekoliko godina bilo je dovoljno imati nekretninu, nije je bio problem komercijalizirati. Danas je situacija potpuno drugačija, danas je najvažnije znati upravljati njom. Ekspanzija privatnog smještaja dovela je u ovaj posao ljude različitih profila od kojih nemaju svi ekonomska, marketinška i poduzetnička znanja i vještine, što je prirodno. Privatni smještaj je gotovo jedino isplativo ulaganje u Hrvatskoj, nekome manje nekome više ali teško da ćete ovim poslom završiti godinu u minusu, osim naravno ako imate velike kredite. Stoga nije čudno da u nedostatku drugih isplativih ulaganja ovoliki broj ljudi otvara apartmane. Velika konkurencija dovela je do toga da više ne posluju svi dobro kako je prije bilo. Sada posluju dobro i uspješno samo oni koji imaju znanja u prvom redu o marketingu, turizmu, … i koji poslovanje temelje na angažmanu vlasitite obitelji, ostali još uvijek posluju pozitivno ali iz godine u godinu sve teže i sa sve manje uspjeha.

  1. Što biste poručili osobama koje žele pokrenuti vlastiti posao, ali osim ljubavi i strasti nemaju druge faktore poput prethodnog obrazovanja ili iskustva u željenom području.

Imati ljubav i strast prema nekom poslu a pri tome se ne obrazovati i ne imati iskustva u istom znači da ljubav i strast ne postoje. Kad nešto volimo i želimo raditi onda to istražujemo, pokušavamo, volontiramo, slušamo video materijali, čitamo knjige, … radimo sve samo da to što bolje napravimo. Obrazovanje ne treba biti formalno, danas je kao nikad prije sve dostupno, od onog kad ukucamo „How to …“ na You Tubu pa dalje. Postoje razni EU projektu gdje možete ići volontirati, ići negdje u EU na praksu ako tako nešto ne možete naći ovdje,…. Ljubav i strast po sebi nisu dovoljne, bez akcije nema ništa. Druga mogućnost je novac, ako imate dovoljno novca uvijek možete nekog platiti da realizira vaš poslovni plan. Nažalost to je jedini način; ili u nekom poslu dati 300% od sebe ili uložiti veliki novac.

  1. Kako provodite slobodno vrijeme, putujete li često? Gdje vam se posebno svidjelo i zašto.

U godini dana mjesec dana provedem na obiteljskom brodu gdje ujedno preselim osobni ured, u svakodnevnom životu uz jogu, trčanje i povremeno jedrenje na dasci uspijevam izdržati tempo koji sama sebi nametnem. Volim putovati posvuda, nema pravila. Zadnje veće putovanje koje me dojmilo je Saudijska Arabija u koju sam otišla puna predrasuda a vratila se oduševljena s meni do tada tek u tragovima poznatom kulturom, zemljom, običajima. Posebno me zainteresirala činjenica što je to jedna od najnepoželjnijih turističkih zemalja, najzanimljivije je bilo doći iz jednog turistički okupiranog Splita i vidjeti zemlju u kojoj nema turista.