Nakon dugogodišnjeg bogatog agencijskog iskustva, Anja Bauer je pokrenula prvu agenciju specijaliziranu za branding u Hrvatskoj i regiji, Fabular koja stoji iza dosjetljivih branding kampanja za mnoge nove, ali i postojeće brandove.

1. Kako si se odlučila krenuti u poduzetničke vode?


U poduzetničkim vodama sam već dugi niz godina, naime od 2004. do 2017. godine bila sam partner u Brandoctoru. Osjetila sam da je vrijeme za korak dalje. Pozicija partnera nosi mnoge odgovornosti unutar Brandoctora pa mi nije bila velika promjena samostalno voditi svoju agenciju. Hrvatske tvrtke sve više ulažu u branding jer sve više razumiju da zahvaljujući snažnom brandu mogu ostvariti financijski rast.Mi smo jedini specijalizirani za branding u Hrvatskoj i regiji, a radimo podjednako s domaćim i inozemnim klijentima. Činjenica da imamo jedinstvenu metodologiju, više od 15 godina iskustva rada na brand i rebrand strategijama i internacionalne nagrade stvorile su potražnju od stranih klijenata.

2. Autorica si jedinstvene metode ‘8 sastojaka koji grade brand™, možeš li nam otkriti kako je ona nastala? Što je tvoja preporuka onima koji su na početku gradnje brenda? Na što najviše trebaju pripaziti, a koji tajni sastojak ne smiju izostaviti?

Ona je rezultat dugogodišnjeg učenja i čitanja raznih metodologija drugih autora, na temelju kojih sam shvatila da nedostaje neki alat koji bi mi uvelike koristio kad objašnjavam proces brandinga ili kad radim branding da imam check listu kojom provjeravam imam li sve potrebne sastojke za izgradnju branda. Jedini sastojak koji nedostaje u 8 sastojaka branda je znanje i iskustvo osobe koja to radi pa bi im predložila da to rade s ljudima koji znaju definirati brand. A ako rade sami neka slobodno rade po osam sastojaka branda kako bi bili sigurni da su im brandovi snažni.

3. Koliko te je poduzetništvo promijenilo? Koje su najvažnije lekcije koje si naučila putem?

Pa ni  sama ne znam jer sam već dugo u ovome, tako da bi sve promjene zapravo pripisala sazrijevanju i učenju. Nije me promijenilo, zapravo sam ponosna na to da radim na tome da me poduzetništvo ne mijenja. Želim ostati onakva kakva jesam, jer se u svojoj koži najbolje osjećam.

4. Što je najljepše u poduzetništvu, a što je ono malo manje lijepo?

Osigurati rast na tržištu jer svi naši klijenti nakon brandinga ili rebrandinga rastu na tržištu. Lijepo je stvarati pozitivne promjene i inspirirati potrošače da postanu protagonisti u našim pričama. Malo manje je lijepa konstantna utrka s vremenom.

5. Da možeš vratiti vrijeme, što bi poručila deset godina mlađoj Anji?

Samo da nastavim ulagati u sebe i ne dati se smesti od konkurencije. Biti žena u hrvatskom poduzetništvu znači da moraš znati više nego što to itko od tebe očekuje.