Kristina Ercegović, uspješna je poslovna žena koja je svoju poduzetničku priču obilježila ne samo time što je dala otkaz u drugim uspješnim tvrtkama već i u svojoj. Prodala ju je nakon što je osjetila potrebu za daljnjim osobnim rastom, a danas je autorica uspješnih blogova, članaka i knjiga o poduzetništvu.  U okviru svoje tvrtke Zaokret, pokrenula je i popularni Business Café putem kojeg umrežava i educira male poduzetnike.

1. Kada je krenuo tvoj osobni zaokret?

Više puta, prvi puta 2002. kad sam operirala skoliozu na kralježnici.  Nakon toga sam dala otkaz sa dobro plaćene poziciji u Plivi i pokrenula svoju prvu firmu Herakleu, agenciju za mystery shopping.  Drugi kad sam se razvela 2011. nakon 16 godina veze i braka.

2. Što te je kroz godine najviše motiviralo, a što demotiviralo u tvom poslu?

Najviše me motivira biti dio nečeg većeg što ima smisla, doprinositi kvaliteti života i unaprijeđivati poslovanje. Prvo je to bilo kroz podizanje kvalitete usluge u Hrvatskoj i regiji. Zadnjih sedam godina je to kroz povezivanje, ukazivanje na važnost i moć networkinga kroz projekt Business cafea. 

business cafe kristina ercegovic

Izvor: www.facebook.com/BusinessCafeEvent

Demotivira me skidanje cijena, potcjenjivanje tuđeg rada, upiti za kompenzacijama, neplaćanje na vrijeme, kašnjenje… ukratko mentalitet. Ovo su divni prostori za život, ali izazovni za raditi posao. Poslujem u šest zemalja bivše države, a od jeseni i u Austriji jer se Business Cafe širi prodajom licence.

3. Kako se riješiti straha od neuspjeha i ohrabriti se na poduzetništvo?

Strah se rješava tako da se s njime suočava. Mislim da se najlakše motiviramo kad se sjetimo da ne znamo koliko imamo vremena, da se jednom živi, da ljudi na samrti žale što nisu radili što su htjeli pa ako imamo neku ideju koja nas kopka, dugujemo sebi i svom životu da probamo. Pa šta onda ako ne uspijemo? Što je uopće uspjeh i neuspjeh? Pitanje je što će se sve dogoditi ako probamo, a ne ako ne probamo. 

4. Imaš li i ti one “loše dane” kad ti se čini da si možda trebala ići onim “normalnim, utabanim putem”?

Naravno, svi ih imamo. Svi smo isti, od krvi i mesa, s istim snovima, istim strahovima, imam uspone i padove tijekom jednog istog dana, od “juhuhu sam sam svoj gazda” do “što je meni ovo trebalo”. Onda se sjetim da se ne radi o meni, da smo svi povezani. Sjetim se zašto nešto radim, jer to volim i to me ispunjava, i sjetim se u što vjerujem, odmorim se  i nastavim dalje.

business cafe kristina ercegovic

Izvor: www.facebook.com/BusinessCafeEvent

5. Koje osobine su ključne za poduzetništvo, a bez kojih osobina je teško u njemu preživjeti?

Ključne su spremnost da živimo po svome i hrabrost da budemo svoji. Teško je preživjeti bez fleksibilnosti, strpljenja, nerazumijevanja psihologije ljudi. Važno je jako ne shvaćati stvari osobno, otvrdnuti da nam nisu važna tuđa mišljenja o nama jer su ona samo to – tuđa mišljenja o nama.

6. Što bi poručila 10 godina mlađoj Kristini?

Da ništa ne mora, da nikad ne mijenja prezime, da uvijek ostane svoja, da se više opusti i odmara, i još više uživa u životu. I da što prije nauči govoriti NE. Jer reći drugima NE, znači sebi reći DA. Da je dobro odabrala što je uvijek svoja i ide po svom jer je istina moj život, moj biznis, moja pravila. Na kraju, najvažnije u poduzetništvu je biti, ostati i postati čovjek. 

Kristinine korisne savjete o poduzetništvu te kako se snaći u svim njegovim svijetlim i tamnim stranama, možete pronaći na njenom blogu.