Uspješna poduzetnica i književnica, Lea Brezar sinoć je u Kaptol Boutique Cinema održala promociju svog novog romana “Kradljivci sreće“. Nakon velikog hita “Superjunakinje”, ovo je njena druga knjiga u istoj godini koja obećava jednako veliki uspjeh.

1. Što Vas je inspiriralo za Vašu novu, šestu knjigu?

Ljubav mijenja svijet i ona je uvijek poruka mojih knjiga, samo je izražena kroz razne likove. Za pisanje ne trebam puno inspiracije, ono je poriv i zov. Nešto u meni tjera me da svoje ideje i iskustva stavim na papir i na taj način djelujem motivirajući, čak i u pjesmama. Inspiracija je kap koja me samo smjesti za stol i ja krenem. Rekla bih da sam dugo čekala da objavim prvu knjigu, a nedugo zatim sam se brzo odvažila na objavljivanje zbirke pjesama pa nakon toga prvog priručnika. Trebalo mi je iskustvo iz kojeg ću plesti svoje štivo, što su donijele godine i evo me, šesta knjiga je tu. lea brezar
2. Koliko je teško izdati knjigu u Hrvatskoj i pisati za naše tržište?

Ja sam samoizdavač. Sretna sam što iza sebe imam marketinšku i PR agenciju koja mi je u samoizdavanju dala mnoge prednosti i iskustva. Dvostruka duga bila je izdavač Crvenog planeta, a nakon toga sam sve ostale knjige plasirala sama. Moje je iskustvo pokazalo da naši izdavači nemaju previše sluha za hrvatske autore – barem oni koji sam ja kontaktirala. Nekako mi se čini da se boje izazova, a zapravo ne uviđaju da je potpuno isto napraviti dobru kampanju za hrvatskog pisca ili za stranog. Novac i vrijeme koji se ulažu u taj proces isti su. Nisu sve knjige jednako uspješne niti su svi autori jednako magični čitatelju – no ako knjigu plasiramo vjerujući u nju – uspjeh neće izostati.  U mom slučaju on se događa polako, što mi se sviđa, moj krug čitatelja se sa svakom knjigom povećava, mjesečno “me” posuđuju u knjižnicama i kupuju u knjižarama, u istoj količini. I definitvno sam pobornik onog “čitajmo hrvatsko” – puno je dobrih hrvatskih naslova i iznimnih autora.

3. Koji autori su Vas najviše inspirirali i utjecali na Vaš život?

Uh, bilo ih je mnogo. U poeziji apsolutno Cesarić – mislim da sam jesen zavoljela radi njega. Na putu osobnog razvoja je to bila prvo Louise L. Hay, pa zatim Caroline Myss, Deepak Chopra, Jogananda, Adrian Kezele. Bila sam spremna uzeti ono što su nudili u knjigama, prakticirala sam pročitano kako bih izgradila sebe što me dovelo da sam danas tu gdje jesam.

lea brezar

Foto: www.facebook.com/leabrezarauthor

4. Tko je Lea Brezar? Uspješna poduzetnica, spisateljica, majka…? Kako volite predstaviti sebe kad Vas upitaju?

Definitivno cijela lepeza – multi taskerica. Pjesnikinja u duši, borac za promjene, pokretač. Svi smo mi cijela lepeza toga, no izdvojit ću – uvijek svoja i autentična. Kroz poslovni aspekt živim i promoviram dharmički menadžment koji je utkan u poslovanje naše tvrtke, a koji se temelji upravo na ljubavi koja u sebi sažima načelo istine, slobode, strpljenja, prihvaćanja, napretka, poštovanja, brižnosti, pravednosti, slobode i razvoja. Kroz knjige govorim o istim vrijednostima samo u različitoj formi. U obitelji postavljam odnose na prvo mjesto – razgovor nam je iznimno važan. Trudim se dati sve od sebe da pokažem kako mijenjati svijet možemo samo svojim primjerom – i to je moja misao vodilja u svemu što radim. Ne čekam – osim kad je nužno, ali prije svega djelujem.

Eto, tako bih se predstavila.:)

5. Jeste li oduvijek znali da ćete biti uspješni i da ćete se baviti svime ovime čime se danas bavite?

Kad sam pročitala pitanje, prvo mi je ovo palo napamet – ne biste vjerovali, no davno mi je netko “čitao iz dlana” i rekao baš to. Za mene je uspjeh ono što dolazi iz zadovoljstva. Potpuno je nevažno što činimo da bismo ga postigli. Uspješan si ako si ostvario ono što želiš, u tom pogledu da. Uvijek sam znala da ću ostvariti što želim.  Da ću se voditi agenciju za marketing i odnose s javnošću, nisam imala pojma, željela sam biti nešto sasvim drugo – no svoj posao volim i potpuno me ispunjava jer je kreativan i jer omogućava kontinuirano stvaranje i druženje s ljudima. Ali da ću pisati, to sam znala. To je oduvijek u meni.

6. Što je ono što ste morali na sebi promijeniti da biste uspjeli, a bez koje vaše osobine ne biste bili tu gdje jeste danas?

Morala sam naučiti slušati, naučiti biti strpljivija i fokusirana, a bez upornosti i hrabrosti danas ne bih bila tu gdje jesam.

7. O čemu je sanjala osmogodišnja Lea? Vidite li njen utjecaj i na današnjem Vašem životu?

Zapravo ne mogu se sjetiti što sam željela sa osam godina, ali u srednjoj sam željela biti dizajner odjeće, no taj san nije zaživio – dogodile su se neke druge dobre stvari. Mislim da se nisam u suštini promijenila. Još uvijek sam sanjar, vjerujem u ljubav, volim tišinu- mama me zvala vukom samotnjakom – ta Lea je još tu.

8. Što mislite o poduzetništvu u Hrvatskoj i kako se, prema Vašem mišljenju, žene u njemu snalaze?

Mislim da je ženama poduzetništvo samo jedna karika u lancu uloga koje igraju, a u njemu se snalazimo onoliko koliko je razvijena naša emocionalna inteligencija. Ono što smatram općenitim problemom u poduzetničkoj klimi države je to da država ne razumije da svi igramo za isti tim, a ne da smo suprotstavljene momčadi kojima ona stalno dodijeljuje penale. Zaključak je da je klima – klimava. Možda je najbolje reći da bi ulaganje, a pritom mislim i na vrijeme, ideje i novac, u posao u Hrvatskoj, u nekoj uređenoj zemlji koja potiče poduzetništvo, donio puno više plodova. No, bez obzira na klimu u poduzetništvu, važno je nemati namjeru odustati jer Hrvatska treba dobre igrače. Možda nekad neke stvari u poslu treba zaobići u širokom luku, ali odustati ne bi trebala biti opcija.