Uspješna riječka poduzetnica Marija Mažar, vlasnica je agencije Allura koja stoji iza najljepših događanja u Rijeci i šire poput revije CITY 45 20 na Trsatskoj gradini te je pokretačica portala Stilueta koji danas slavi šest uspješnih godina.

1. Kad se osvrneš natrag, što ti je tih posljednjih 6 godina sve donijelo i kako te je oblikovalo?

Nisam ni slutila, a u biti s tim jednim potezom, tom jednom hrabrom odlukom jer iskreno bilo me i strah uz sva ona što ako pitanja, dobila sam jako puno. Dobila sam priliku poslovno se realizirati, upoznati nova mjesta, poslušati nevjerojatne priče i upoznati divne ljude. Presretna sam što mi je Stilueta donijela divna partnerstva i prije svega prijateljstva. Počela sam sama, no danas nisam sama, i to je prelijepo! Jedna anegdota: prvih dana kad bih u google utipkala Stilueta, uzvratio bi mi: did you mean silueta. Danas nas jako dobro poznaje. 🙂 

2. Koja je najvažnija lekcija koju si naučila putem? Koliko si morala raditi na sebi i otpustiti neke osobine i navike koje ti nisu služile?

Naučila sam nešto vrlo jednostavno – Uspiju oni koji ne odustaju. Bilo je i teških trenutaka no shvatila sam da traže mirnu glavu i nova rješenja. Rad na sebi bitan mi je koliko poslovno, još i više privatno. Kao majka dvoje male djece uz vrlo dinamičan posao, bitno mi je naći balans, pružiti djeci najbolje o sebe i od svega, njihovo sretno djetinjstvo moj je prioritet, unatoč poslu u koji se puno dajem. Još jedna lekcija – na kraju se sve uvijek isplati. Trud, zalaganje, strast, ljubav, ideje, uspjeh preko noći gradi se godinama noći znam reći, no dođe taj jedan tren kad sve sjedne i shvatimo – isplatilo se.

3. Što bi izdvojila kao najljepši dio tvog posla, a koji ti je onaj malo manje drag?

Najljepši osjećaj je pružiti ljudima trenutke koje će pamtiti, to jedno zajedništvo koje se osjeti nakon mjeseci priprema i rada. Manje drag dio posla su mi sigurno sve one last minute promjene, uvijek si  puštam vremena i za te intervencije, baš ih ne volim, no svaki put ih prebrodimo.

4. Na TV Istri imaš i svoj talk show „inspiraONA”. Kako je došlo do njegove realizacije i planiraš li njegovo širenje i na nacionalne ili televizije u regiji?

Na poziv direktorice TV Istre Ivane Legin i uz podršku glavne urednice Ane Pisak dobila sam priliku osmisliti svoju emisiju.  Bio je to jedan od onih trenutaka koji se ne zaboravljaju. Emisija se emitira subotom navečer, u 20:30h, u odličnom terminu i cilj nam je gledatelje opustiti, zabaviti, educirati i inspirirati, kako i samo ime navodi. TV Istra je jedan jako kvalitetan medij, moje kolege i kolegice su vrlo talentirani i predani što ovakav tip medija traži, ugodno me iznenađuju svi projekti Televizije, sretna sam i zadovoljna tu gdje jesam, imam puno planova za emisiju, no nema preskakanja stepenica, sve mora ići svojim tokom. Ne razmišljam o nekim velikim promjenama, danas, zahvaljujući internetu i medijima svoje mjesto može se lako pronaći i doći do gledatelja, ja sam svoje mjesto pronašla u ovom odličnom i uigranom timu.

5. Uspješno vodiš sve te projekte, kako sve to stižeš? Koja je tajna tvoje produktivnosti?

Ima perioda kad mi to dobro ide, ima onih kada vlada blagi kaos kao ovoga prosinca. Puno je obaveza, događanja, lijepih trenutaka i onda još organizacija s djecom, priznajem nije lako. No u normalnim okolnostima, dobra organizacija i priprema je ključ svega.

6. Što misliš o poduzetništvu u Hrvatskoj, osobito po pitanju ženskog poduzetništva?

Veselit će me trenutak kad ne budemo pričali o muškom i ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu. S jedne strane mislim da je ženama teže, usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza traži dosta rada, javlja se i grižnja savjesti ako osjećamo da nismo dovoljno posvećene djeci, no s druge strane emocije i intuicija su nam velika prednost u poslovnom svijetu.

7. Iz tvog iskustva, podržavaju li se žene u hrvatskom poduzetništvu dovoljno?

Iz mog iskustva – da. Imam sreću okružena sam ženama koje mi odgovaraju na svim razinama, možemo o poslu, a možemo i o svim privatnim stvarima. Mislim da su ova vremena poticajna za osobni razvoj i razvitak posla, poslovna klima je motivirajuća i pozitivna, žene sve više slave uspjehe svojih kolegica i to je bitno. Bilo je trenutaka kad su iza mojih ideja i projekata stale žene koje su samo na temelju svog osjećaja procijenile da mi treba dati priliku. Uvijek sam se trudila opravdati povjerenje i dati više. Isto tako, smatram da mi je dužnost kroz Stiluetu to vraćati i dati podršku ženama koje su na početku. Možda im ne treba čak ni medijski prostor koliko osjećaj da netko vjeruje u njih i želi im da uspiju! Ima mjesta za svih, zagovaram apsolutno stav da se moramo podržavati.

8. Kako si se odlučila zakoračiti u poduzetništvo?

Radila sam posao koji sam voljela u odličnom timu, no nastupila je kriza. Bio je to težak period, no saznala sam da država daje poticaje za samozapošljavanje. S jedne strane ljubav prema PR-u i organizaciji događanja,  s druge strane Stilueta. Odlučila sam pokušati! Na svu sreću da jesam, bila je to jedna od najhrabrijih odluka koje sam donijela. I jedna od najboljih!

9. Imaš li loše dane i kako se nosiš s njima?

Imam i drago mi je da to pitaš jer svi mi pričamo o lijepim trenucima i uspjesima, no normalno da postoje i druga strana medalje. No, to je sve normalno. Kad osjetim da mi nije dan, ako sam u mogućnosti odgodim sastanke, ne dajem se u nove velike planove jer osjetim da mi je energija loša, odradim sva „moranja“ i posvetim se sebi, vrijeme samo s djecom,  neka zanimljiva kava, ručak , knjiga i već dolazim sebi. Bitno je shvatiti da je to normalno, gledam svoje klince, ima dana kad lete u vrtić i dana kad im se uopće ne ide, a sve su okolnosti iste. Bitno je poznavati sebe, svoje mogućnosti, dozvoliti si predah i punjenje baterija i zatim sretnije nastaviti.

10. Što bi poručila 10 godina mlađoj Mariji?

Sve što smo u životu prošli nas oblikuje, svi ti ljudi, sve situacije, knjige koje smo čitali, muzika koju smo slušali, greške koje smo radili, mjesta koja smo vidjeli, uspjehe koje smo postizali. Sretnija sam sada u tridesetima nego tada u dvadesetima, stoga bih ju pustila da odradi taj teži dio izgrađivanja sebe, a Mariji u novoj godini bih poručila da više uživa i pronađe više vremena za sve ljude koje voli i za sebe.

Dozvoli još samo da čitateljima, tebi i cijelim tim poželim sretne i ugodne blagdane s puno lijepih trenutaka i prije svega – zdravlja! 🙂