Jeste li željni promjena, pomicanja vlastitih granica, testiranja vlastitih mogućnosti i otkrivanja neotkrivenih dijelova samih sebe?

Ili ste pak kao većina ljudi kojima se  želja za promjenama javlja vrlo rijetko. A kada se pojavi,  teže vam je uopće napraviti korak k promjeni, nego ostati zauvijek na istome mjestu. Ponekad je jednostavnije pokoriti se rutini, nego zakoračiti u nepoznato, ali rutina i zona komfora nisu mjesta na kojima ćete rasti.

Što je za vas rutina?

Za svakoga od nas rutina predstavlja nešto drugo. Rutina nije nužno nešto loše i ono od čega bismo trebali bježati u strahu da ona nije za nas više destruktivna nego korisna. Naprotiv, svaki uspješan i sretan čovjek najčešće ima neku svoju rutinu, koja mu na neki način donosi osjećaj sigurnosti i mira. To je potpuno prihvatljivo, ako ne i potrebno za svakoga od nas. No, postanemo li previše sigurni i „udomaćeni“ u toj svojoj rutini i baš nikada nemamo potrebu barem malo zaviriti što se nalazi izvan granica naše zone komfora, možemo opako „zaglaviti“. Bez obzira koliko bili ambiciozni, s vremena na vrijeme je za svakoga nužno  da izađe iz svoje zone komfora. Potrebno je promijeniti rutinu i ono što naš čini toliko sigurnima u svaki naš sljedeći korak i svaki onaj nakon toga. Ako ste jedni od onih koji sada mogu zatvoriti oči i napamet točno znaju, bez imalo osjećaja neizvjesnosti kako će im izgledati naredni mjesec ili godina, u velikoj ste nevolji. Da, sigurni ste, da sviđa vam se to što ste napokon možda pronašli neki red i stabilnost, ali uloga rutina nije da se u njoj utopite. Rutina je tu da vam donekle pruži sigurnost iz koje je s vremena na vrijeme potrebno iskoračiti.

Poziv na promjene

Bez obzira na to koliko ste trenutno sretni i zadovoljni, nakon nekog vremena osjetit ćete potrebu da se i s tog mjesta pomaknete. Taj osjećaj svakako treba prigrliti i uživati u njemu. Nemojte pomiješati „jurnjavu“ s jednog cilja na drugi bez da podignete glavu prema nebu, sa zonom komfora i potrebom da se iz nje ponekad izađe. Vi možete ostvarivati razne svoje ciljeve koje si postavljate i u svojoj zoni komfora. Zaista, tako možete cijeli svoj život. Nećete imati osjećaj kao da stojite jer ipak idete s cilja na cilj, ostvarujete ono što ste si postavili, ali postoji „kvaka“ u svemu ovome. Nije poanta samo postavljati sebi ciljeve za koje već unaprijed znate da ćete ih najvjerojatnije uspjeti postići. To su sve varijacije vaše zone komfora, vi mislite da pomičete granice samim time što nešto radite, a zapravo „plešete“ na dobro vam poznatom teritoriju. Nemojte cijeli život provesti postavljajući si ciljeve za koje znate da ćete ih vjerojatno uspjeti ostvariti, tako ćete zauvijek ostati nepromijenjeni i u toplini svoje rutine. Svatko od nas ima različite porive, ali svima nam je zajedničko to što smo stvoreni za rast. No, ponekad nas neće sam život izazvati na boj, ponekad moramo sami poslušati svoj poziv na promjenu.

Stvoreni smo  za rast

Nemojte dozvoliti da  provedete čitav život, a da ste sami sebe predodredili samo za ono u što ste sigurni. Nitko vam ne garantira da će ono što se krije iza zidova vaše zone komfora biti nešto sjajno. Nitko vam niti ne može garantirati da se tamo nalazi samo uspjeh i sreća i sve ono o čemu ste sanjali. Možda se nalazi, a možda i ne. No, svatko tko je ikada zakoračio na drugu stranu zone komfora, može vam jedno garantirati sa sigurnošću. S druge strane vaše igre na sigurno, onog trenutka kada odlučite zakoračiti na teren koji vama nije potpuno poznat i siguran, nalazi se rast. A nije li rast ono čemu svatko od nas teži. Nemojte ograničiti sami sebe na ono što mislite da ćete sigurno ostvariti. Izazivajte sami sebe da budete bolji, postavljajte si ciljeve koji se nalaze barem malo izvan vaše sigurne zone, jedino tako ćete shvatiti da ste stvoreni za mnogo više od samo rutine. Neka vaša rutina postane običaj da tu i tamo iz nje izađete.

Slušajte sebe i nemojte ignorirati svoje vlastite pozive za promjene, oni vas zapravo pozivaju na rast i govore vam da ste spremni za sljedeći korak. Lijepo je biti na sigurnome, ali još je ljepše otkrivati neotkriveno u samome sebi.