Već dugo razmišljate o promjeni posla, ali vas je strah otisnuti se u nepoznato i umjesto toga gurate dan za danom, u nadi da će se nešto promijeniti, a zapravo sve postaje gore.

Uložili ste previše vremena i truda u taj posao. Prošli ste desetke edukacija, završili fakultet, borili se za poziciju na kojoj ste danas, ali jednostavno nije to to. S grčem u želudcu dočekujete ponedjeljak, odrađujete svoje dane kao po muci, čekate i čekate.

Pitate se je li doista tako loše ili ste samo nezahvalni? Ima puno ljudi danas bez posla, a vi ipak radite u struci, dobivate redovitu plaću. Imate obveze, odrasla ste osoba. Imate li pravo ipak kukati? Može i gore, zar ne?

Na taj način utišavate i otupljujete svoju nutrinu koja već mjesecima i godinama priželjkuje promjenu. Ali strah je veći i glasniji. Što ako nećete pronaći novi posao? Što ako ne budete imali novaca za sve svoje obveze? Nije vrijedno rizika.

Zvuči poznato?

Učinite strah od poznatog većim od straha od nepoznatog

Kada dublje pogledate svoje trenutke očaja koje svakodnevno proživljavate na mjestu gdje se ne osjećate sretnima, nisu li oni strašniji od potencijala koje nosi promjena? Zastanite na tren i razmislite kakav život istinski želite, zapišite sve stavke koje vaš idealni život sadrži. Sad pogledajte koliko toga doista živite danas? Što kada biste mogli danas donijeti izbore koji bi vas doveli do svega s inicijalnog popisa? Je li to vrijedno pobijediti strah od nepoznatog?

Proživite svoje najveće strahove – i pobijedite ih

 Zamislite sve najgore što se može dogoditi kada napustite posao koji vas ne čini sretnima. Ma koliko god bilo nelagodno, zapišite sve negativne scenarije. A onda pronađite rješenja za njih. Shvatit ćete da i najgori slučajevi nisu tako strašni, ako za njih imate spremno rješenje. Zamislite 90 godišnju verziju sebe – želite li vidjeti osmijeh na njenom licu ili lice ispunjeno tugom i kajanjem jer nikada nije slijedila svoje snove i nije dala priliku sebi da ih živi?

Vjerujte da zaslužujete bolje

Kad biste samo znali za koliko veličanstvenih stvari ste stvoreni, ne biste proveli više niti jedan trenutak svog života u agoniji i zatvoru vaših strahova. Samo zamislite ako ste dobri na poslu na kojem niste sretni, koliko biste mogli biti dobri na poslu u kojem istinski uživate? Spoznajte svoje talente i pronađite pravo mjesto za njih. Naučite slušati svoj unutarnji osjećaj i uronite u prilike koje vas istinski ispunjavaju. Imate nešto posebno za ponuditi ovom svijetu i prepustit ćete strahu da vam to oduzme?

Povežite se s ljudima koji su ostvarili ono što vi želite

Okružite se ljudima koji žive svoje snove, koji su prošli brojne teškoće, napravili velike rizike, ali danas koriste svoje talente i žive u skladu sa svojim vrijednostima. Entuzijazam je zarazan, isto kao i apatija. Pustite da vas njihov sjaj u očima inspirira da i vi možete biti veliki u svom području i da možete nadvladati sve teškoće na koje naiđete.

Zapamtite, samo kada smo spremni preuzeti odgovornost nad našim životom i aktivno donositi odluke, a ne pasivno primati „životne udarce“, možemo ostvariti sve što poželimo.  Vrijeme je da sa zadnjeg sjedala pređete za upravljač svog života.