Vjerojatno ste čuli za onu “Odjeni se za posao koji želiš, a ne za onaj koji imaš.” Isto se može reći za cjelokupnu viziju vaše karijere i života.

Ako razmišljate na malo i u prosječnim okvirima, ostat ćete mali i prosječni. Ako želite biti veliki, morate promijeniti svoj način razmišljanja i usmjerenjem na velike ciljeve postaviti snažne temelje za svoj rast i budućnost o kojoj sanjate.

Što vam stoji na putu?

Suprotno razmišljanju na veliko je defenzivno razmišljanje ili razmišljanje iz pozicije straha. Tako, nažalost, velika većina živi. Uvijek se pita “što ako ne uspijem” umjesto “što ako uspijem” i  tako mjesto svog rasta ustupa strahu.  Što više dajemo prostora strahu, to se naše mogućnosti smanjuju i na koncu, ostajemo živjeti u kavezu naših zamišljenih granica koje u stvarnosti ne postoje. Plašimo se neuspjeha, odbacivanja i ismijavanja pa radije ostajemo “mali” i ispod radara, uklapamo se u masu i glumimo zadovoljstvo i sreću, a naša nutrina nas razdire nezadovoljstvom jer zna da smo stvoreni za dosta veće stvari.

Razmišljanjem na veliko propitujete društvene norme

Većina nas je od djetinjstva programirana da razmišlja na malo, da se plaši nesigrnosti i „uklapa u većinu“. Sve izvan toga naš mozak označi kao opasno, nemoguće ili besmisleno. Zato postižemo maksimalno onoliko koliko ljudi u našoj užoj sredini. Ne znamo za više i ne usuđujemo se više.

  • Završi dobar fakultet da bi našao dobar posao i bio siguran do kraja života
  • Nemoj se isticati, uvijek se uklopi u masu 
  • Budi sretan na onome što imaš čak i ako to nije što želiš

Zvuči poznato? A koliko toga je odredilo vaš život i vaše mogućnosti?

Kada se usudite razmišljati na veliko, vaš um počinje propitivati sva ta uvjerenja i shvaća da je većina njih naučena, a ne stečena vlastitim iskustvom, što im oduzima moć nad vašim životom.

Razmišljanjem na veliko izlazite iz zone komfora

Kad postavljate ciljeve koji su „realni“, takvima ih ocjenjujete samo zato što su u vašem dosegu i ostvarivi su iz vaše trenutne pozicije i mogućnosti. A kada postavite veliki cilj za koji ne znate uopće odakle bi krenuli, prisiljeni ste da se protegnete izvan zone komfora i iznađete nove načine za koje niste ni znali da postoje.

Čuli ste za izraz „živite u okviru svojih mogućnosti“? Još jedno društveno uvjerenje koje vam uopće ne služi i namijenjeno je za one koji teže prosječnim i malim postignućima. Oni koji razmišljaju na veliko teže povećati mogućnosti da bi si odgovarale životu koji žele. Želite li i vi i dalje živjeti prosječan život ili onaj o kojem sanjate?

Razmišljanjem na veliko redefinirate nemoguće

Razmišljanjem na veliko činite nemoguće mogućim. Zvuči magično, zar ne? Ali upravo magiju doživite kad se usudite eliminirati riječ “nemoguće” iz svog života.  Nemoguće je samo nečije mišljenje koje ste s godinama usvojili, a nema nikakvog utemeljenja u stvarnosti. Ispitajte vlastitim iskustvom sve ono što smatrate nemogućim i vrlo brzo ćete pokazati sebi da se ipak sve može kad se hoće. Ako su neki odustali na pola puta i proglasili misiju nemogućom, vi ne morate slijepo slijediti njihova iskustva već svojim načinima učiniti misiju mogućom. Ne slijedite slijepo druge već sebe i svoje želje. S razlogom su dodijeljene baš vama da ih slijedite i učinite stvarnošću.

Razmišljanjem na veliko inspirirate druge na isto

Pokažite svojim primjerom da se može živjeti život ostvarenih potencijala i da su ograničenja koja si stalno namećemo samo rezultat naših strahova i misli koje nam ne služe. Birajte velike misli jer vam jedino one omogućuju da postanete veliki i ostvarite svoj potencijal.  Svaki put kad čujete “Što ako?”, dopunite ga pozitivnim ishodom i pustite da vas vaš entuzijazam i strast odvedu do mjesta na kojem trebate biti. Život je prekratak da budete mali i igrate na malo kada su vaši potencijali i vaša svrha dosta veći. Prestanite se uklapati u normalne okvire i stvorite svoj vlastiti – okvir uspjeha koji će svi poželjeti slijediti.