Bogat neodoljivom poviješću i s razlogom nazvan Vječnim gradom, magični Rim nas je ugostio na 48 sati. Mnogi bi rekli da je to premalo da spoznate njegovu ljepotu i doživite njegove znamenitosti, ali nama je bilo posve dovoljno da se u njega zaljubimo i poželimo vratiti čim prije.

1. Španjolski trg i stube

Ako želite u potpunosti osjetiti nevjerovatnu atmosferu i energiju Rima, prva postaja za vas je Španjolski trg – središte rimske kozmopolitske i umjetničke četvrti. Tamošnje najpoznatije otvorene stube na svijetu vode do crkve Trinitá dei Monti odakle seže najljepši pogled na grad.

Preporuka: Uzmite sladoled ili kavu, sjednite na stube te uživajte u prekrasnom pogledu na grad koji vrvi zaraznom energijom. rim španjolske stuberim španjolske stube

2. Fontana di Trevi

Kraljica svih fontana u Rimu i jedna od najpoznatijih baroknih fontana na svijetu, Fontana di Trevi, doista je magično mjesto na koje ćete se sigurno htjeti vratiti.  Legenda kaže da ako u nju bacite novčić, povratak u Rim vam je zagarantiran. Svaki dan se iz Fontane di Trevi izvuče oko 3.000 eura u novčićima koji se doniraju siromašnima, tako da ćete uz svoju želju da se vratite u Rim ujedno napraviti i dobro djelo.

rim fontana di trevi3. Rimski Koloseum

Ako se želite otisnuti u putovanje kroz rimsku povijest, svakako krenite od Rimskog Koloseumu, jednog od najljepših primjeraka arhitekture starog Rima, koji je 2007. uvršten na popis 7 novih svjetskih čuda. U njemu su održavane čuvene borbe gladijatora, a mogao je primiti čak 50.000 gledatelja.  Koliko je Koloseum važan za Rim najbolje opisuje citat Venerablea Bede: “Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!”

rim colloseum4. Brežuljak Kapitolij

Najslavniji i najviši od sedam rimskih brežuljaka, Kapitolij, neizostavan je dio putovanja kroz povijest Rima. Značajan dio arhitekture u tom području projektirao je sam Michelangelo. Na vrhu se nalazi najznačajniji rimski hram Kapitolske trijade. Upravo je njemu Julije Cezar pristupio na koljenima da bi otklonio svoju lošu sreću kada je pretrpio nesreću tijekom Trijumfa .

rim kapitolij5. Rimski forum

Središte političkog i gospodarskog života antičkog Rima, Rimski forum, bio je simbolizirajući centar cijelog Rimskog Carstva, koje se protezalo do Grčke, Sicilije i Kartage. Danas su vidljivi samo ostaci tog središta koji su  iskopani tek u 19. stoljeću, a različiti požari i barbarstvo kroz povijest, učinili su svoje te umanjili njegovo veličanstvo. Bez obzira na to, samim dolaskom na ovo mjesto, osjetite da ste u središtu europske povijesti te uz malo mašte i poznavanja povijesti, možete ga zamisliti u punom sjaju. ri,m rimski forum

6. Oltar domovine

Impresivna građevina  sagrađena u potpunosti od bijelog mramora, ostavit će vas bez daha. Smještena je na velikom trgu Piazza Venezia  kao spomenik u čast Viktoru Emanuelu II, prvom kralju ujedinjene Italije.

rim oltar domovine7. Panteon

Hram posvećen svim bogovima, Panteon, morate doživjeti iznutra. Ulaz je besplatan, a gužva nije velika tako da nikako nemojte propustiti vidjeti prekrasnu kupolu iznutra i shvatit ćete odmah njenu povijesnu poveznicu s nebeskim svodom.

rim panteon8. Vatikan

Najmanja država na svijetu sa samo 800 stanovnika, Vatikan, je samo 10 minuta udaljenosti od najpoznatijih znamenitosti Rima. Ukoliko ga želite doživjeti u potpunosti, najbolje je poraniti ujutro dok gužve nisu velike jer ćete inače izgubiti cijeli dan čekajući u redu da prođete detektor metala na ulazu. Mi, nažalost, nismo imali vremena za čekanje u redu tako da smo se samo prošetali glavnim trgom i vidjeli Baziliku Sv. Petra izvana.

rim vatikan

 9. Večera i kokteli u Trastaveru

Kada završite razgledavanje građevina antičkog Rima, vrijeme je za opuštanje i uživanje. Započnite ugodnom šetnjom uz nasip prema   modernoj gradskoj četvrti Trastavere.  U njoj ćete naići na brojne lijepe restorane u kojima možete uživati u najfinijoj talijanskoj pizzi ili pasti, a večer završiti u nekom od moderno uređenih koktel barova.  Kad ste u Rimu, morate činiti kao Rimljani. 😉

rim pizza

Najfiniju pizzu na svijetu pojela sam u restoranu GINO 51.

10. Najbolji sladoled u Rimu

Putovanje kroz magični Rim završile smo s najboljim sladoledom na Rimu i na svijetu – u  slastičarni Wonderful Ice Cream. Vrijedio je svake lipe i doista je najbolji na svijetu. Ogroman izbor različitih egzotičnih okusa, najfinija struktura i prirodni sastojci natjerat će vas da prvom prilikom dođete u Rim po još. 😉

rim sladoled