Postignete nešto veliko, a umjesto da proslavite svoju izvrsnost, vi tuđe pohvale i komplimente dočekate sa “Ma samo sam imala sreće.” ili nekim drugim opravdanjem koji će umanjiti vaš uspjeh.

Brojna istraživanja dokazala su ono što već i same znamo – da je ženama iznimno teško prihvatiti kompliment. Ne samo da se  u takvim situacijama osjećaju nelagodno već je poražavajuća činjenica da u njihovu istinitost uopće ne vjeruju.  Samo 22% žena iskreno prihvaća komplimente i na njima se zahvaljuje, umjesto da ih pokuša umanjiti s nekom popratnom  izjavom koja služi tome  da se vrate u svoju poniznost jer eto one su ili samo “imale sreće” ili postoji još druga strana medalje koja taj uspjeh čini manjim.  Ako se samo zahvale na komplimentu, imaju osjećaj da ostavljaju dojam umišljenosti i bahatosti te da će ih drugi osuđivati.

Zašto muškarci vladaju poslovnim svijetom?

U istraživanju zašto  u svijetu biznisa ima više muškaraca nego žena, visoko samopouzdanje i vjera u svoje sposobnosti, određeni su kao ključne osobine koje predodređuju osobe za uspjeh u biznisu, a pogodite tko ih više ima? Muškarci. Žene su tradicionalno sklonije skromnosti i poniznosti te pridavanju većeg značaja vanjskim faktorima uspjeha poput okolnosti, sreće i drugih ljudi, a rjeđe su spremne priznati poslovne rezultate kao produkt  osobnog zalaganja, vještina i sposobnosti.

Ako vam je teško primiti kompliment, znači da ne vjerujete da ga zaslužujete

Uzrok nije samo u društvenoj nelagodi i razmišljanju o tome što će drugi misliti o nama ako se pohvalimo uspjesima, već i to što istinski u sebi mislimo da nismo vrijedne divljenja, da isto što smo mi postigli, mogu postići i drugi i da to sve skupa nije “ništa posebno”.  Možda smo i previše vremena proveli slušajući našeg unutarnjeg kritičara i vjerujemo da nismo dovoljno pametne, sposobne i atraktivne da kada netko nam da kompliment, osjećamo se kao da se netko šali s nama.

Ne umanjujete samo sebe već i svoju svrhu

Što da je J.K. Rowling u potpunosti ignorirala svoj talent za pisanje i maštovitost te za Harry Pottera rekla da je samo njena glupa maštarija? Što da je Oprah Winfrey rekla da nema nikakvih posebnih talenata i da je samo obična voditeljica? Koliko bi svijet bio siromašniji za njihove darove i sve pozitivno što su napravile za razvoj ljudske svijesti i kreativnosti.  Zašto onda vi govorite za sebe da je u pitanju “samo sreća” ili  nabrajte sve loše što dolazi uz dobro koje ste dobili?

“Hvala”

Zašto idući put kad vam netko da kompliment ne ostanete na ovoj jednostavnoj, ali bogatoj riječi – hvala? Pogledate tu osobu u oči i istinski joj od srca zahvalite na komplimentu bez potrebe da uz to dodate “soli” kako vaš uspjeh ne bi bio “presladak” za druge.

Kada kažete hvala, istovremeno poručujete drugoj osobi da cijenite što je u vama prepoznala  talent i potencijal za velike stvari te da vaš dosadašnji trud nije ostao nezapažen.  Ljudi vole kad ih cijenimo i zahvalimo im se, a zašto je vama to toliko neugodno?

Nemamo li i previše “soli”(negativnosti i kritika) u svijetu? Zar ne bismo svi prosperirali od malo “šećera” (pohvala i lijepih riječi)? 

Za kraj, nasmijte se malo na svoj račun  uz genijalan skeč Amy Schumer upravo na temu ženskog neprihvaćanja komplimenata.  🙂