Ne volite isticati svoje uspjehe jer se bojite da ćete zvučati kao da se hvalisate? Umjesto toga čekate da ih drugi istaknu? 

Brojne studije su pokazale da je samopromocija ključna za napredak u karijeri. Osobito u iznimno kompetitivnom okruženju gdje ako ne sami ne ističete svoje vrijednosti (a nitko drugi neće umjesto vas), najčešće ostajete praznih ruku i gledate kako druge kolege budu brže promovirani i zarađuju više od vas.

Gdje nastaje sram? 

Ljudi će vam oprostiti sve osim uspjeha. Nažalost, živimo u sredini gdje možete biti malo bolji i malo uspješniji, ali ne previše – inače ste prijetnja. Stoga većina pribjegava autocenzuri – umanjuje svoju vrijednost, svoje uspjehe i na koncu svoju osobnost jer ne želi biti odbačena i osuđivana od strane društva. Osobito žene imaju problem s tim da budu uspješne jer ih se odmah označava kao “ambiciozne, hladne i proračunate – gazim-preko-leševa osobe” te da nisu timski igrači. Stoga na radnom mjestu najčešće od žena čujete “mi” umjesto “ja” kada govore o uspjesima. Čak iako su same danonoćno radile na projektu, uvijek će reći “mi smo to napravili kao tim” jer je na taj način lakše suočiti se s osudama ljubomornih kolega.

Postoji li zlatna sredina? 

Možete li biti smatrani uspješnima, a da istovremeno niste najsebičnija osoba na svijetu? Da, ako to napravite na pravi način:

 1. Izaberite pravi trenutak 

  Da biste krenuli sa samopromocijom, ne morate svaki dan uokolo hodati s megafonom i isticati svoje vrijednosti, dovoljno je da se usudite progovoriti na ključnom sastanku pred direktorom kada se razgovara o zaslugama unutar tima. Timing je sve. Ako imate neku vještinu koja će u trenutnoj situaciji ubrzati proces, istaknite je u smjeru olakšanja zadataka svima. Tada nećete zvučati kao da se hvalite već da radite za dobrobit tima.

 2. Argumentirajte i pokažite dokaze 

  Jednako kao što prodajete proizvod, uslugu ili projekt za tvrtku u kojoj radite, pokažite drugima “brojke”. Istaknite što dobivaju u radu s vama, na što mogu računati. Držite se činjenica, a ne subjektivnih opisa. Naprimjer, umjesto da kažete: “Odličan sam prodavač”, recite “U proteklih šest mjeseci povećala sam prodaju proizvoda za 35%”. Neka vaši uspjesi govore sami za sebe, a drugi će vrlo lako iz njih izvući zaključke o vašoj vrijednosti.

 3. Ponudite pomoć drugima 

  “U životu ćete dobiti sve što poželite, ako pomognete drugima da dobiju ono što  žele”
  – Zig Ziglar
  Ako primijetite da se drugi muče u području u kojem vi sijate, ponudite im svoju pomoć. Na taj način ćete nenametljivo pokazati svoje vještine i znanja, a istovremeno ćete pomoći i podučiti nekog drugog. Izgradite svoj osobni brend na filozofiji dijeljenja, pomaganja i razmjene znanja i iskustva. Iznenadit ćete se koliko ćete toga dobiti zauzvrat, a i sam osjećaj pomaganja drugima je neopisivo zahvalan.