Štogod trenutno radili, prije nego započne ostatak vašeg života, saznajte tko ste zaista i učinite tu osobu ponosnom. Učinite da ta osoba vidi kako se može živjeti, život vrijedan življenja.

Gdje god da se trenutno nalazite, u kojoj god fazi životne harmonije ili promjena, na prekretnici života ili u „mirnoj luci“, ne zaboravite da uvijek imate vremena upoznati sami sebe i učiniti ostatak svog života najboljim dijelom svog života.

Što vas pokreće?

Da biste mogli spoznati tko ste zaista, trebali biste sami sebi svakodnevno postavljati pitanja, te pokušati na njih iskreno odgovoriti.
Tko sam ja? Da ovog trena mogu biti bilo gdje na svijetu, gdje bi odabrala/odabrao biti? Sviđa li mi se grad u kojem gradim svoj život i karijeru? Koji posao je posao mojih snova? Da mogu pucnuti prstima i promijeniti svoje zvanje, bi li to napravila/napravio? Zašto sam odabrala/odabrao ovo što trenutno radim? Sviđa li mi se ovakav način života? Volim li okruženje u kojem radim?

Možete sebi postavljati beskonačno mnogo pitanja, iz dana u dan, sve dok ne dobijete na ta pitanja jasne odgovore. Ako i odgovore na sva pitanja ne znate odmah, to je prilika za vas da istražujete o tome, čitate knjige na tu temu, razne članke, priče drugih ljudi koji su možda prošli sličan životni put i slično. To je vaša prilika da možda po prvi puta upoznate sebe, ili se možda samo morate podsjetiti na to tko ste. Čim prije uspijete biti iskreni prema samima sebi, to ćete prije pronaći sebe i početi živjeti život kakav zaslužujete. To nužno ne znači da ćete, ako spoznate da trenutno niste na mjestu gdje biste možda voljeli jednog dana završiti, odbaciti cijeli svoj život odjednom, preseliti i krenuti od nule (neki će možda napraviti i upravo to). Za početak, najbitnija je sama spoznaja o tome tko ste, tko niste, što ne želite i što želite. A kasnije krećete, korak po korak, svako svojom brzinom i svojim tempom, postepeno mijenjati ono što ste odlučili promijeniti, kako biste živjeli život u skladu sa sobom.

Promjena ili ne?

Kada ste spoznali tko ste, bez obzira koliko dugo ili kratko vam je trebalo za to, prirodno slijedi potreba da nešto po tom pitanju i učinite, slijedi potreba za promjenama. Nema ništa loše u tome, pogotovo ako ste saznali da niste na mjestu gdje želite završiti, ali bitno je zapamtiti da odluke ne treba donositi iz straha, ogorčenosti na sebe, zamjeranja samome sebi na „ potraćenom vremenu“ i slično, već odluke treba donositi „hladne glave“, nakon pomnog razmišljanja što i kako dalje. Neki od vas možda neće niti imati potrebu za promjenom, bez obzira na to što su spoznali da ovo možda i nije život njihovih snova, i to je sasvim u redu. Bitno je da znate da je sada moć u vama, da ste vi ti koji svojim odlukama mogu ili ne mijenjati svoj život. Također je bitno znati razloge zašto trenutno radite (ili ne radite)  ono što radite.  Ako su vaši razlozi vama dovoljni za sretan život, bez obzira na to što možda ne predstavljaju ono što vi zaista jeste, i  s tim ste razlozima usklađeni, vi ćete vjerojatno biti zadovoljni i dalje sa životom kakav živite i odlukama koje donosite. No, ako vas ti razlozi ne ispunjavaju i sve vam u vama govori da ne možete nakon spoznajte tko ste, nastaviti raditi ono što ste radili do sada, onda je pravo vrijeme da steknete nove navike, promijenite svoj život i rutinu. Ta promjena možda i neće biti drastična (ili hoće), ali ona će se dogoditi jer ćete vi sada pronaći vrijeme za sebe i ono što želite živjeti.

Pronađite vremena za svoje snove i želje

Ako ste otvoreni za život u kojem živite svoje istinsko „ja“, uvijek ćete uspjeti pronaći vremena za raditi upravo to. Čak i ako vam ono što predstavlja vaše snove i najdublje želje, nije trenutna karijera ili posao, nađite vremena da ono što vas istinski ispunjava uklopite u svoju rutinu i raspored, neka to postane dio vašeg dana ili tjedna. Ako niste spremni drastično promijeniti svoj život (što je potpuno u redu i razumljivo), učinite male promjene u svome danu koje su povezane s vašom istinskom strašću. Primijetit ćete, nakon nekog vremena, kako imate više energije, kako ste motiviraniji, čak i za poslove za koje do sada možda niste bile. To se događa kada počnete živjeti u skladu sa sobom, pa čak i u onom najmanjem mogućem postotku u danu. Jer vaši su snovi, vaše želje i strast za nečim, su ono što vas istinski ispunjava i daje vam snagu za naprijed, otvara vam vrata promjena i vidike koje do tada možda niste bili spremni vidjeti. Polako, ali sigurno, stići ćete tamo gdje želite biti i živjet ćete život o kakvom ste oduvijek sanjali. Ali zapamtite, tamo možete stići jedino putem sebe. Ako zanemarujete sebe, svoje istinske želje i ciljeve, zato da biste udovoljili nekom drugom, nikada nećete stići na mjesto gdje putujete, točnije, na mjesto gdje mislite da putujete.

Nemojte provesti cijeli život kao sporedni lik u svom vlastitom životu, kojem drugi pišu scenarij. Odvojite vremena, upoznajte sebe, saznajte tko ste i učinite tu osobu ponosnom.