Koliko ste se puta razočarali jer niste odmah uspjeli ostvariti neki cilj? Nije bilo  sve kako ste zamislili? Ili samo niste dobili sve sad i odmah?

Stablo bambusa je već dugi niz godina simbol dugovječnosti, a njegov uspjeh počiva na dubokom strpljenju.  Kad se sjeme bambusa posadi, niz godinana raste njegovo korijenje, a bambus uopće ne izlazi na površinu. Za to vrijeme bi neki od njega već i odustali i nazvali ga potpunim promašajem te gubitkom vremena i sjemena. Ali nakon pet godina, bambus odjednom naraste i do 20 metara.

Za uspjeh su iznimno važni vjera i strpljenje, osobito onda kada se ništa ne događa i kad ne vidimo da će naš rad i trud ikada uroditi plodom. Naravno da želimo najbolje za sebe i naravno da želimo štp prije, ali  priču o bambusu možemo iskoristiti kao izvor spoznaje da ne mora sve biti sad i odmah. Čak je i bolje za nas da tako ne bude.

Drvo čvrstog korijenja se smije olujama

Ne smijemo zaboraviti da najvažnija karika uspjeha nije posljednja, nego prva. Bambus ima šuplje stablo, ali mu je korijenje jako i čvrsto. I baš poput njega trebamo više vremena posvetiti uspostavljanju čvrstih temelja na kojima ćemo graditi svoj uspjeh. Za neke će to biti fakultet, za druge tečaj, nekima i jedno i drugo, neki će krenuti na praksu, neki će sami vježbati. Informirajte se, pronađite ljude koji su ostvarili zavidne uspjehe, proučite njihov rad, ponašanje, preuzmite ono najbolje od njih. I vježbajte. Vježbajte, vježbajte.  Ne brinite koliko ćete vremena potrošiti na pripremu, možda će ići sporije od očekivanog, možda nećete brzo zaraditi velike iznose novca, možda nećete biti svjetski poznati nakon mjesec dana rada. Ali, s radom će doći i nagrada.

Instant je kava, a ne uspjeh

Živeći u vremenu gdje je sve na dohvat ruke ili na par klikova , nije lako naviknuti se na činjenicu da za neke stvari ipak trebamo čekati. Želimo pizzu? Klik i pizza je na stolu. Želimo putovanje?  Klik i karta je tu. Želimo društvo? Klik i ekipa je tu. Želimo uspjeh? Klik, klik… Nažalost, uspjeh se ne može naručiti i platiti PayPalom. On se mora steći dugotrajnim radom. cijelim svojim bićem. Kada čujemo priče o uspjehu preko noći, ne znamo da iza te noći stoji tisuće noći pokušaja i neuspjeha jer put do uspjeha, baš poput rasta bambusa, traje godinama.

Dan po dan, korak po korak

Često nas ponese sjaj našeg cilja pa ne vidimo što se događa oko nas. Nošeni euforijom za uspjehom nerijetko završimo razočarani sami u sebe. Kažu da je svatko sebi najveći kritičar. Možda bismo trebali pokušati obratiti pozornost na male stvari oko nas, slaviti svakodnevne uspjehe, i baš tako, dan po dan, ići do cilja. Tko zna, možda će baš ono što ste danas naučili biti presudno za vaš uspjeh. Važno je ostati prizemljen, svjestan i stabilan, prisutan u sadašnjem trenutku. Malim pobjedama, korak po korak ići do uspjeha.

U trenucima kad vas savlada nestrpljenje, prisjetite se bambusa i pogledajte pozadinu ( a ne samo slavu) priče osobe koju smatrate uspješnom.  Iza njih su godine teškog rada, ustrajnosti, hrabrosti i strpljivosti. Za prave stvari treba vremena, ali tko kaže da u svemu tome ne možete uživati? Svaki korak je važan jer svaki korak vodi do cilja, do uspjeha i u konačnici, do sretnog života.  😉