Vidjela si odličan oglas za posao koji bi ti savršeno odgovarao? Imaš dovoljno iskustva, osobine koje traže, a opis posla ti se čini kao sve o čemu si ikad sanjala?  Jedva čekaš da te pozovu na razgovor i još više da počneš raditi na svojoj poziciji iz snova.

No, sve je predobro da bi bilo istinito, realnost je ipak drugačija. Taj posao ipak nije toliko dobar, a nakon par tjedana u novom uredu razmišljaš zašto ti je takav potez trebao u životu i odbrojavaš do prvog godišnjeg ili bolovanja.

  1. Identificiraj što te je najviše razočaralo

Je li opis posla drugačiji nego što je prvotno dogovoreno? Jesu li zaposlenici i kultura tvrtke drugačiji nego što si očekivala? Postoji li tenzija između tebe i menadžementa ili se osjećaš zakočeno u svemu što pokušavaš? Možda ti tvrtka ne dozvoljava fleksibilnost da pronađeš balans između privatnog i poslovnog života. Analiziraj svoje razloge i doznaj je li „mrziš svoj posao“ ili „mrziš tvrtku u kojoj radiš“. Razlika između te dvije stvari je ogromna; prva je znak da trebaš mijenjati područje u kojem radiš, a druga, nedvojbeno, da trebaš napustiti tvrtku i okruženje koje te ne čini sretnom.

  1. Traži savršenu tvrtku, a ne savršeni posao

Prilikom traženja zaposlenja, većina nas razmišlja kratkoročno. Tražimo radno mjesto koji će odgovarati našim trenutnim željama i iskustvu, a zanemarujemo svoje dugoročne ciljeve ili ih namjerno ostavljamo po strani, nadajući se da ćemo nekako magično usput doći do njih. Magije nema, stoga kad tražimo posao, trebamo tražiti tvrtku u kojoj vidimo dugoročno svoju karijeru. Time ćemo osigurati da odabrana tvrtka ide u smjeru naših dugoročnih ciljeva, a ne samo da zadovoljava naše trenutne potrebe.

  1. Detaljno analiziraj kulturu tvrtke

Voliš li korporativno i službeno okruženje ili pak neformalnu i topliju radnu atmosferu? Prije nego što se prijaviš za posao i kreneš sanjariti o njemu, doznaj koji tip kulture ta tvrtka gaji. Ako si osoba koja poslu pristupa jako profesionalno, voliš mir i tišinu te strukturu i pravila, izbjegavaj raditi za manje tvrtke i prisnije timove. Ako želiš fleksibilno radno vrijeme, kreativna si i želiš sama krojiti svoje radno mjesto, prijavljuj se za poslove u manjim tvrtkama i start-upovima koji mogu priuštiti veću fleksibilnost u svojoj organizaciji koja će ti odgovarati. Suprotno od toga neće odgovarati ni tebi ni poslodavcu, a tek kad prihvatiš posao, shvatit ćeš da kultura tvrtke utječe na veliki dio tvog dana i tvog života pa bi je zbog toga trebalo pozorno birati.

  1. Prostor za rast i napredak

Umjesto da vas poslodavac na razgovoru pita „Gdje sebe vidite za 5 godina“ upitajte vi njega „Gdje vi mene vidite za 5 godina u vašoj tvrtki“. One dobre poslodavce pozitivno ćete iznenaditi svojim pitanjem i dat će sve od sebe da odgovore što pozitivnije na njiga (pri tome vas vizualizirajući u svojoj tvrtki narednih 5 godina – što je velika prednost u odnosu na ostale kandidate), a oni drugi vam i ne trebaju pa ih odmah možete prekrižiti s vašeg popisa. Zapamtite, vi birate kome ćete ustupiti minimalno trećinu svog dana i trećinu svog života, stoga imate puno pravo prekrižiti one koji ne vide vašu posebnost i vašu blistavu budućnost u svojoj tvrtki.

 

Kada pronađete tvrtku i kulturu koja vam odgovara, možete početi predano raditi na ostvarenju svojih ciljeva, a vaš napredak neće izostati. Kad se osjećamo sretno i zadovoljno u okruženju i poslu kojeg radimo, rezultati su daleko veći nego kad paralelno s poslom trošimo energiju da se nosimo sa neodgovarajućim okruženjem ili nepoticajnim menadžmentom.

Podijelite sa mnom u komentaru u kojoj tvrtki možete zamisliti svoje dugoročno zaposlenje i zapamtite, kako poslodavci pomno biraju svoje zaposlenike, tako i vi imate pravo pomno birati svoje poslodavce. Uložite svoje vrijeme, rad i trud u one poslodavce koji će to znati cijeniti, a one koji vam već na početku pokazati da ste zamjenjivi i za njih još jedan broj na papiru. Vama treba netko tko će vidjeti vaš sjaj i dati vam prostor da sijate, a ne netko tko će vaš sjaj ugasiti u svom tamnom uredu. Birajte pametno!