Zasigurno se ne biste iznenadili kada biste na kavi s prijateljima čuli veličanstvenu priču o neuspjehu.

Ta priča gotovo uvijek zvuči otprilike ovako: netko je imao sjajnu  sjajnu ideju, u koju je uložio toliko vjere i nade te izdvojio toliko vremena i truda, ali se ipak na kraju sve srušilo.  Kao logičan zaključak će uslijediti pitanje: “Zašto se uopće i truditi, ako je ionako većina zamisli osuđena na propast?”

Hoćete li prestati sanjati ako se jedan san sruši?

Zamislite svoj život bez straha i pokušajte zamisliti da ste oduvijek bili svjesni da možete živjeti uz pomisao da straha nema, odnosno da ga ima samo onda kada mu mi otvorimo vrata svoga srca i uma. Možete li samo zamisliti kakav bi to veličanstveni život bio, kakve biste se sve korake usudili poduzeti, koliko biste noći više spavali, koliko biste pozitivnije utjecali na svoje najbliže, koliko biste bili mirniji? Život bi zaista bio mnogo jednostavniji i ljepši kada bismo mi bili ti koji odlučuju, kada bismo mi bili ti koji su pobijedili bitku s velikim Strahom. Da bismo nešto zaista promijenili u svome životu, potrebno je da počnemo živjeti u skladu s riječima koje govorimo, u skladu sa svojim istinskim željama.

Možemo li se  straha „riješiti“?

Vjerojatno ne možemo, ali ono što sigurno možemo jest pokušati ga kontrolirati i truditi se da mi budemo ti koji vladaju njime, a ne obrnuto.  Možemo se pokušati  izdići iznad vlastitih strahova, pokušati ne dozvoliti da nas vlastiti strahovi uvjere u nešto što nije istina, u nešto što će nas pretvoriti u kukavice i igrače koji isključivo igraju na sigurno. Neuspjeh  većini nas predstavlja slabost, pad, „nisi dovoljno dobar“,  strah od osude, zavist prema drugima koji su u tom određenom pothvatu uspjeli…. Uspjeh, s druge stane, predstavlja snagu, predanost, trud, znanje, moć, upornost, slavu, vjerodostojnost, ambicioznost, ponos, odlične vještine, vrijednost, poštovanje okoline….  No, što je s onim neuspjehom, iza kojeg stoje naporan trud i rad, ali netko je drugi bio ipak spretniji i sretniji? Zašto bi ti isti bili razočaranje i nedostojni sreće, ako su jednom (ili više puta) pali?

Neuspjeh je sastavni dio uspjeha

Nemojte umanjivati vlastitu vrijednost samo zato što  u nečemu niste uspjeli. Nemojte  dozvoliti da vas jedan neuspjeh obeshrabri da idete dalje, da se pokušate ostvarivati, bilo na istom ili na nekom drugom području. Vi niste neuspješni ako ste pali, vi ste uspješni! Uspješni ste zato što i dalje ne odustajte, zato što i dalje dajete sve od sebe i borite se za ono o čemu sanjate i za ono u što vjerujete. Vi ste uspješni jer znate kako tuđa ili čak vaša vlastita kritika ne definira ono što vi zaista jeste. Vi ste uspješni jer ćete sada biti mudriji nego prije i moći ćete pomoći drugima kako da to isto nauče biti. Vi ste uspješni zato što ste bili neuspješni mnogo puta, a time ste naučili tko ste zapravo.

Budite hrabri. Budite neustrašivi. Radite na sebi. Budite uporni. Slušajte druge, ali ne dozvolite da vas njihove riječi definiraju. Vi ste jedini koji odlučujete tko ste i po čijim pravilima ćete živjeti.