Vrijeme je naš najznačajniji resurs. Kome ga poklanjamo? Često upravo onima koji ga najmanje zaslužuju. Pokušavamo se dokazati nekome, vrtimo neugodna iskustva i stalno pokušavamo ispraviti nešto što uopće ne vrijedi ispravljati. 

Počnite diskriminirati ljude, ne prema spolu ili boji kože, već prema vremenu koje vam troše. Ukoliko vidite da svoje vrijeme ulažete u nekoga bez ikakvog povrata, vrijeme je da se od njega udaljite. Ne morate biti nepristojni niti raditi nagle promjene, samo napravite korak dalje. Cijenite sebe i svoje vrijeme, toliko da ga počnete stavljate u ruke onih koji su ga vrijedni.

Štedite za kvalitetu

Što smo stariji, obično imamo manje prijatelja.  Postajemo više usmjereni na kvalitetu odnosa, a ne na brojnost. Posjedujemo i određeno iskustvo s ljudima koji su nam uzalud trošili vrijeme i zbog njih postajemo manje spremni trošiti vrijeme na druge. Jednako kako se trudimo materijalno osigurati i štedjeti novac, tako učimo štedjeti svoje vrijeme i energiju.

Zašto biste trošili vrijeme na ljude koji ne vide vaš sjaj ili ga on smeta? Zašto biste dokazivali drugima da ste nešto drugačije od onoga kako vas oni vide? Zašto vam je uopće važno mišljenje onih koji ne donose nikakvu vrijednost vašem životu i postojanju?

Nestrpljivost nije mana

Kada ste usmjereni na vlastiti razvoj i postizanje ciljeva, obično vam kažu da ste previše ambiciozni i uz to često – nestrpljivi. Vi biste sve preko noći? Odlično! Tome i trebate stremiti.

Zašto biste gubili vrijeme na sastanku koji ne vodi ničemu osim natjecanju čiji je ego veći? Zašto biste se osjećali loše ako ste otišli ranije sa spoja s osobom koja ne dijeli vaše interese? Zašto biste čekali godinama da dobijete unaprijeđenje, ako duboko u sebi osjetite da možete više, brže i bolje.

Ako je  vrijeme vaš najvrjedniji resurs, onda s njime tako i postupajte. Zamislite kao da ulažete najveću količinu novaca u nekoga ili nešto i razmislite isplati li se omjer uloženog i dobivenog.

Budite nestrpljivi i prekinite taj telefonski poziv koji sadrži ništa više od žalopojki, napustite kino dvoranu ako vam se film ne sviđa, pozdravite se s poslom koji vas ne veseli jer znate…. O da, vrlo dobro znate da vas očekuje nešto bolje!

Želite li biti sretni ili biti u pravu?

Netko je bio nepravedan prema vama u prošlosti? Nekoliko godina kasnije i dalje ta osoba živi u vašem umu i krade misli, energiju i vrijeme koje biste mogli pokloniti nekome tko je s vama postupao pravedno. Čemu se mučite? Možete li nešto promijeniti danas? Ako možete, je li ta osoba ili situacija vrijedna toga? Kladimo se da nije.  Pustite je.

U onom trenutku kada se svaka riječ u odnosu s nekom osobom čini suvišnom, kada ne postoji način da toj osobi približimo svoju stranu, vrijeme je da to pustimo. Pustite je da bude u pravu. Koliko god zla, nepravde i neistine ta osoba nanosila vašoj duši, pustite je. Neka ona bude u pravu, a vi budite sretni.

Živite u miru i svoje vrijeme poklonite osobi koja će vam udvostručiti radost i podariti najbolje trenutke vašeg života. Sve ostale pustite da žive u njihovoj “istini” i pričaju sebi priče za laku noć u kojima su oni dobri, a vi loši. Samo tako i mogu spavati. Pustite ih i uživajte sebično u svom vremenskom bogatstvu s ljudima koji vas vole i cijene.