Savjeti i mišljenja drugih nam mogu biti najveći vjetar u leđa,  ali i najveći tornado koji guta sve naše snove.

Različite perspektive, stavovi i mišljenja nam mogu pomoći da budemo racionalniji u donošenju odluka i ostvarenju naših ciljeva. No, često, upravo su oni ti koji nas drže na mjestu, istovremeno držeći nogu i na gasu i na kočnici. Umjesto da nas oslobode sumnji i olakšaju izbor, savjeti drugih (iako možda dobronamjerni) nas nerijetko zarobe na mjestu, u zoni ugode i ne dozvoljavaju nam da raširimo naša krila iz straha od pada, neuspjeha ili neprihvaćanja od strane drugih.

Kada dobijemo savjete koji nas ograničavaju i razlikuju se od onoga o čemu sanjamo, u nama se javlja razočarenje, tuga i poljuljano samopouzdanje. Zbog toga se ne usudimo unatoč tom savjetu boriti dalje jer ako naši najbliži ne vjeruju da nešto možemo i trebamo, čemu dalje pokušavati?

Ne očekujte da vas drugi osnažuju

Vaš put je s razlogom samo vaš i na njemu morate biti najprije svoj vlastiti najveći navijač, vođa svog fan cluba i netko tko je svjestan svih svojih potencijala. Lijepo je imati podršku izvana, ali ako o njoj ovisite, bit ćete u 99% slučajeva razočarani jer će se rijetko poklopiti s vašim očekivanjima. Istinska snaga se uvijek nalazi u vama i kreće od vas. Kad naučite istinski voljeti sebe, sa svim vrlinama i manama, izgradite samopouzdanje koje ne ovisi o mišljenjima drugih, bit ćete snažna osoba koja može postići i jednako snažne rezultate. Jednom kad spoznate veličinu snage koja dolazi iznutra, prestat ćete snagu tražiti u drugima i na krivim mjestima.

Vi znate odgovore na sva pitanja

Prije nego zatražite savjete izvana, uzmite vrijeme da budete sami sa sobom. Utišajte um i glasove vaših najbližih koji se vrte od djetinjstva u vašoj glavi, ne razmišljate što netko drugi očekuje od vas i zapitajte se što vi očekujete od sebe. Što je ono što će vas učiniti sretnima? Hoće li odluka koju ćete donijeti približiti vas životu o kojem ste oduvijek sanjali ili vas zadržati u kavezu lažne sigurnosti? Podršku koju očekujete od drugih, potražite u sebi, podsjetite se svojih snova i ciljeva koje ste sebi postavili i vratite viziju vašeg uspjeha.  Tuđi savjeti mogu biti kvalitetni i vrijedni, ali su rezultat tuđih iskustava, životnog puta i perspektiva koje mogu za vaš život biti potpuno pogrešne.

Prihvatite činjenicu da vas mnogi neće razumjeti

Ako se odlučite napraviti nešto što se razlikuje od utabanog puta kojim idu drugi, računajte na to da vas mnogi neće razumjeti i podržati. Učeni smo da težimo sigurnom, poznatome i putevima gdje su što manja iznenađenja.  Tko ste vi onda da propitujete status quo i težite nečemu drugačijem? Sjetite se, ovo je vaš život. Vi ste jedini koji morate svaki dan živjeti s posljedicama vaših odluka. Vi ste jedini koji znate koliko vam je teško gurati naprijed kad se čini da se sve oko vas raspada. Vi ste jedini koji istinski osjećate radost kad ste blizu svega o čemu ste sanjali. Ne dopustite da vam drugi to oduzmu.

Nemojte dozvoljavati da nečije mišljenje diktira vaše korake. Izgradite utvrdu u sebi. Neka savjeti budu dopuna, a ne zamjena za vaše ciljeve, želje i snove.