Već su se uvelike slegli dojmovi s Nove godine, počeli su se dogovarati novi projekti i poslovi, a trendovi u digitalnom marketingu su vam i dalje na Vi?

Bavite se izradom projekata, vodite društvene mreže i u moru svih informacija ne znate otkud da krenete? Donosimo vam popis pet trendova u digitalnim marketingom kojima morate ovladati kako bi vaš projekt bio savršen!

  1. Glasovno pretraživanje

Ovo je jedan od trendova koji je već pokrenut prethodne godine te je bio odlično prihvaćen, a u ovoj će samo pojačati svoj doseg. Korisnici su prepoznali način na koji mogu pomoću tehnologije jednostavnije komunicirati, bilo od pretraživanja do traženja informacija dok vozite i sl. Kako se pripremiti na glasovno pretraživanje na web stranici? Trebalo bi razmisliti o razlikama između tekstualnog i glasovnog pretraživanja te što je ono što vaši korisnici pretražuju na vašoj stranici.

  1. Virtualna i proširena stvarnost

Ne, ovdje nije riječ o video igricama već o trendu koji se polako počeo širiti i na svijet digitalnog marketinga! Brend IKEA je to jako dobro iskoristio za svoj posao te svojim kupcima omogućio virtualno slaganje elemenata prije kupnje proizvoda. Što ovo omogućuje? Korisnicima i kupcima se daje mogućnost prilagodbe i slaganja proizvoda po želji čime im brendovi ili osobe daju na znanje da im je njihovo mišljenje važno. Korisnici su to jako dobro prihvatili. Razmislite i o ovom načinu marketinga te ga probajte implementirati na svoj proizvod ili uslugu.

  1. Umjetna inteligencija ( Siri i Alexa)

Bilo da ih već koristite ili ne, budite sigurni da uskoro bez ovoga nećete moći. Programirani su za pružanje vrhunske korisničke usluge, omogućuju brže i lakše korištenje i nalaženje mjesta i informacija. Proizvođači softvera diljem svijeta potrošit će većinu 2019. godine kako bi Siri i Alexa bile inteligentnije i personaliziranije. S obzirom na sve veća ulaganja u umjetnu inteligenciju i konekciju s korisnicima omogućuje se povećanje učinkovitosti poslovanja i povezivanje s ciljnom skupinom.

  1. Video sadržaji

O video sadržajima i njihovoj moći bila je riječ i u prethodnoj godini, no u ovoj apsolutno svaki marketinški stručnjak mora imati na umu da treba svojim  korisnicima ponuditi što više videa, bili oni na Facebooku, Instagramu ili nekoj drugoj društvenoj mreži. Zašto je ovaj trend toliko bitan? Živimo u užurbanom svijetu, većina ljudi ne želi ili nema vremena čitati preduge postove ili članke, no uvijek im je zanimljivo pogledati nešto što ih zanima. U realnom vremenu vide stvarne situacije, recenzije, iskustva i sl.  Jasnije percipiramo neki proizvod ako vidimo kako on funkcionira što marketingašima daje ogromnu mogućnost igranja i kreiranja sadržaja. Bitno je proizvod prezentirati pokazujući njegove prednosti i korisnosti za potrošače tj. što točno neki proizvod ili usluga mogu učiniti da vam olakšaju život.

  1. Email marketing

Vjerojatno ste i sami prijavljeni na različite newslettere koje čitate preko tjedna ili vikendom. Suština ovakvog marketinga je u redovnom izvještavanju korisnika o vašem poslovanju, akcijama, blogu, proizvodima i aktivnostima, ali ne u formi direktne reklame već kroz kvalitetno ispričanu priču i zanimljiv sadržaj koji poziva na akciju. Jedan su od najkorištenijih alata digitalnog marketinga jer su jednostavni za kreiranje, automatski se šalju većem broju ljudi, daje mogućnost utjecaja na donošenje odluka kao i mogućnost revizije i dodatne prilagodbe na osnovu uvida u analitičke podatke.

Koji god  vid marketinga izaberete, trudite se ustrajati u njegovom razvijanju te biti u skladu s trendovima. Digitalni marketing je jedna od rastućih industrija no isto tako i jedna od onih koje se najbrže mijenjaju. Zato, budite informirani. 🙂