Vodite društvene mreže za sebe ili tvrtku u kojoj radite? Pozorno čitajte jer vam u nastavku otkrivamo koji su trendovi na društvenim mrežama u 2018. koje nikako ne smijete propustiti.

Društvene mreže i dalje bilježe rast broja korisnika i količine vremena koje provodimo na njima. Tvrtke i brendovi koji još nisu na društvenim mrežama, kao da više ne postoje u stvarnom svijetu jer su društvene mreže postale ključno mjesto interakcije korisnika i brendova gdje im oni mogu ponuditi dodatno i jedinstveno brend iskustvo. U odnosu na prošlu godinu, sve je veći naglasak na snažnijem povezivanju s korisnicima, korisnom i zanimljivom sadržaju te zabavnim i interaktivnim formatima.

Instagram Stories ruši rekorde

Instagram Stories je u vrlo kratkom vremenu postao veliki hit i najkorištenija opcija na Instagramu kako za korisnike tako i za brendove.  Danas ima 250 milijuna dnevno aktivnih korisnika.

Ako težite putem Instagrama usmjeravati svoje potencijalne kupce na web ili blog, najkorisnija opcija koju Storiesi nude je da uključite poveznicu i usmjerite direktno svoje followere na svoj webshop ili blog.   Do sada ste poveznice na Instagramu mogli stavljati samo u opisu profila i u oglasima. Za dodatnu motivaciju evo i jedna činjenica: čak jedan od pet Instagram storiesa dobije poruku od kupca u DM. 😉

Ako ga još niste počeli koristiti, brzo na članak i krenite čim prije!

Influencer marketing postaje isplativiji od oglašavanja

Tko još nema svog omiljenog influencera kojeg prati na društvenim mrežama? Trend koji je najveću ekspanziju napravio posljednje dvije godine i ove godine nastavlja rast. Istovremeno stvara se influencer zanimanje i industrija koja već sad vrijedi nekoliko milijardi dolara, a oglašavanje putem influencera postaje isplativije od klasičnog oglašavanja. Zašto? Zato što je u potpunosti ciljano na potrošača. Ako znate influencera koji u potpunosti odgovara vašem brendu, to znači da njegova cijela baza je baza vaših potencijalnih kupaca. Jedna riječ o vašem brendu iz usta (ili smartphonea) vašeg influencera može vam donijeti daleko više kupaca nego stotine vaših disperziranih oglasa.

Lokalni i personalizirani sadržaj osvaja

Tijekom 2017. čak 50 milijuna malih tvrtki je koristilo društvene mreže za promociju i dolazak do novih kupaca. Za kupce je to značilo šumu novog i prodajnog sadržaja s kojim se baš i ne žele nositi stoga se ključ za uspjeh brendova opet vratio na relevantnost. Što je brend bio lokalniji, relevantniji i osobniji kupcu, to je sadržaj bolje prolazio. Time se još jednom potvrđuje da je era masovnosti davno gotova, a postaje sve važnije graditi zajednice istinskih fanova s kojim ćete stvoriti emotivnu povezanost. Biti sve za svakoga nemojte ni pokušavati već se usmjerite na stvaranje dugoročnih odnosa s vašim kupcima te nudite im sadržaj koji ih zanima i koji je upravo ono što oni traže. Što ste posebniji u odnosu na konkurenciju i stvarate bolju emotivnu povezanost, to postajete uspješniji na društvenim mrežama.

Live video ulazi u grupnu dimenziju 

Popularnost video sadržaja uživo nastavlja rasti jer korisnici jednostavno vole real-time nefiltrirane vijesti i događaje. No, ove godine raste segment grupnog live videa bilo kroz seminare, zajednička druženja s prijateljima ili s kolegama iz struke. Besplatna aplikacija HouseParty je imala ogroman rast u 2017. te čak navela i Facebook da uđe u istraživanje tog segmenta. S besplatnim aplikacijama poput BeLive, Zoom i Wirecast, sve više tvrtki i brendova se odlučuje obraćati kupcima direktno nudeći besplatni sadržaj putem live videa. Što biste vi mogli ponuditi svojim kupcima?

Messaging aplikacije i chatbotovi

Korisnici više nego ikad žele informacije u što kraćem roku i da im budete odmah dostupni putem poruka. Više ne žele gubiti vrijeme tražiti informacije po vašoj web stranici već su skloniji javiti se vama u inbox za brzo rješenje. S druge strane, sve više brendova s povećanim količinom poruka odlučuje se nositi kroz chatbotove. Kroz njih možete automatizirati procese poput narudžbi ukoliko prodajete putem društvenih mreža ili dati relevantne informacije o vašem proizvodu i usluzi na brz i efikasan način. U 2017. na Facebooku je kreirano preko 100.000 chatbotova koji su ubrzali procese tvrtkama čak 3,5 puta.

U odnosu na prošlu godinu, nije se puno toga promijenilo samo je doživjelo ekspanziju i pokazalo da ako do sada niste iskoristili val navedenih trendova, sad je krajnje vrijeme da to učinite.  🙂
Za sve upite, savjete i dodatne informacije, javite nam se na info@shhhefica.com.