Kada netko pogleda u vaš raspored, pomisli: O moj Bože, kako ona sve to stigne? A i vama se čini da ste žongler amater koji će u svakom trenutku ispustiti sve loptice.

Ispunjen raspored u nama može izazvati osjećaj zadovoljstva jer se čini da sve radimo kako treba. Tako su nam barem rekli da “odrasli žive”. No, često kada osjećamo da smo “u gužvi”, to znači da su naši dani ispunjeni zadacima i projektima koji nas sprečavaju da naš život obogatimo novim iskustvima i ljudima. Ponekad je ta “gužva” kojoj se osjećamo kao robovi vrijedna, ali u većini slučajeva nije.

Kada je opravdano biti “u gužvi”?

Društvo često glorificira “naporan rad”, a što smo više “u gužvi”, čini se da smo marljiviji, vrijedniji i požrtvovaniji. Istovremeno “u gužvi” znači da mi nemamo kontrolu nad svojim rasporedom, već da nas obveze napadaju sa svih strana, a mi ih pognute glave rješavamo. U tom slučaju preuzimamo ulogu žrtve, a ne menadžera svog života što nam oduzima moć i snagu te nas vodi do osjećaja hrčka u kolutu koji nikada ne dolazi do svojih ciljeva, unatoč predanosti i marljivosti.

Kada kažemo da smo “u gužvi” gubimo snagu i moć. Čini se kao da su nam prioriteti nametnuti, a ne da smo ih sami odabrali jer će nam dugoročno nešto donijeti.  Kada svoj raspored ispunjavamo sa stvarima koje volimo ili koje nas dugoročno vode do naših zadanih ciljeva, biti “u gužvi” više nije opcija. Tada smo “u fokusu” na naše ciljeve i time postajemo snažniji i imamo veću kontrolu nad našim životom i rasporedom.

Naprimjer:

a) U  gužvi sam jer radim na novom velikom projektu za koji nisam sigurna kako ću ga iznijeti.

b) Fokusirana sam na novi veliki projekt koji će moje znanje i vještine podići na potpuno novu razinu.

U kojem primjeru imate veću moć?

Da ne ostane sve na načinu izražavanja, kad pogledate svoj natrpani raspored, razmislite, koliko vam nešto doista samo oduzima vrijeme ili je potez koji će dugoročno biti vrijedan divljenja? Ako je drugi slučaj, prestanite oduzimati gorivo svojim snovima tako što birate riječi koje vas stavljaju u poziciju hrčka u kolutu.

Fokus otkriva vaše snove i ambicije

Je li vam teško reći ne kada vas prijatelji zovu na druženja? Ili kada prevalite tu tešku riječ preko usana, ostatak dana se grizete jer niste ispunili njihova očekivanja? Ako doista radite na ciljevima koje vas vesele, pravi prijatelji će to razumjeti. Sjetite se da niste ovdje da biste ispunjavali očekivanja drugih već da biste radili na nečemu što je važno – vama!

Kada  drugima kažete da ste fokusirani na svoje dugoročne ciljeve i velike snove, oni će vas više poštovati i razumjeti vaše postupke. Ako stalno govorite da ste u gužvi, možete ostaviti dojam na druge da ne znate upravljati svojim vremenom ni životom te da radije igrate ulogu žrtve nego vrhunskog menadžera.

Podsjetite svoje prijatelje na svoj fokus, recite im zašto su vam vaši snovi važni i kako će vaš život izgledati kad ih ispunite. Svi bismo se radije družili sat vremena s ispunjenom i sretnom osobom nego cijeli život s namrgođenom i frustriranom prijateljicom kojoj nikad ništa ne ide od ruke.

Moć fokusa

Ako osjećate da ne možete više žonglirati sve obveze i da će vam sve loptice ispasti, sjetite se one loptice koju biste prvu uhvatili kad bi stvari pošle po zlu. Što je ono što je vama najvažnije? Zašto to radite? Kad pronađete svrhu iza svega, ono što radite više neće biti “još jedna loptica u zraku” već sreća i zadovoljstvo u vašoj ruci koju jedva čekate ponovno uhvatiti i baciti u zrak.

Kada počnete žonglirati lopticama koje volite i u kojima uživate, toliko da ne znate za koju biste se prije odlučili, to je znak da živite život u kojemu doista uživate te radite balans između vlastitih interesa, a ne zahtjeva okoline.

Odvažite se biti u fokusu na svoje ciljeve, a ne u gužvi zbog očekivanja drugih. I vi i drugi ćete biti na tome zahvalni.