Lakše je promijeniti razmišljenje djelovanjem nego promijeniti djelovanje razmišljanjem.

Sjetite se kad ste kao dijete učili hodati. Sigurno niste razmišljali o neuspjehu, a ako ste ga i doživjeli, niste sebi rekli da nećete pokušati ponovno jer eto, to nije za vas. Pokušavali ste uporno sve dok niste uspjeli. Primijenite istu tehniku na sve što želite postići u životu.

Usmjerite se na proces, ne na rezultat

Kako odrastamo, naš strah od neuspjeha proporcionalno raste. Sad smo odrasli i više si ne možemo priuštiti greške. Da bismo ih izbjegli naš um radi strateške procjene isplati li se ulagati vrijeme i energiju u nešto što će vjerojatno rezultirati neuspjehom. Često je onda zaključak da i ne pokušamo. Zašto? Uloga našeg mozga nije da nas razvija nego da nam osigura opstanak u zoni komfora.

Da biste “prevarili” svoj mozak, usmjerite se na proces. Razlomite velike ciljeve na svakodnevne manje korake koje vaš mozak neće smatrati velikom prijetnjom. Naprimjer, želite napisati knjigu? Vaš mozak će vas sigurno savjetovati da to odgađate do nekog boljeg trenutka, a vi krenite svaki dan s pisanjem po jedne stranice koju ćete sigurno uspješno završiti. I 365 dana kasnije – imate svoju knjigu! 🙂

Uspjeh vas čeka izvan zone komfora

Zamislite ponovno da ste dijete koje uči hodati. Vaša majka vam je ostavila vašu omiljenu slasticu na stolu, a vi samo trebate se protegnuti na noge i dohvatiti je. Tako je isto sa životom. Sve najbolje stvari su vam na dohvat ruke, samo trebate posegnuti za njima – izvan vaše zone komfora.

Na granicama te zone postavljeni su vješti vojnici – vaši strahovi koji vas uvjeravaju da ćete ugroziti sebe i sve što imate ako se usudite preći granicu. Kad ih susretnete, često se obeshrabreni vratite natrag iako u sebi osjećate da ima toliko toga tamo vani što želite iskusiti i da vas zona komfora ne usrećuje. Zapamtite: oni ni su samo osjećaji koje naš mozak stvara da nas zaštiti. Oni nisu tu da nas spase od potencijalnih neuspjeha jer nemaju nikakve veze s činjenicama u vanjskom svijetu. Oni vam ne govore ništa korisno stoga slobodno zanemarite njihove glasove i djelujte!

Strah je dobar znak

Strah je normalna ljudska emocija. Svi osjećaju strah. Čak i oni koji godinama žive izvan svoje zone komfora i stalno isprobavaju nove stvare – i oni osjećaju strah. Samo mu ne pridaju pozornost i uprkos njemu – djeluju. Svaki put kada to učine oni stvaraju naviku djelovanja i onda djelovanje postaje automatsko. Oni se više ne “bore” sa strahom u svojoj glavi, a njihove odluke su automatske. Zato se prema van čini da oni uopće nemaju strahove. Imaju ih, samo je njihova navika djelovanja snažnija.

Kada se plašite nečega i sumnjate u sebe, znak je da ste na dobrom putu. Znači da ćete poduzeti nešto jako hrabro što će omogućiti da vaš život izađe iz dosadašnjih okvira. Ako sumnjate u sebe, znači da tako nešto još niste probali i ne znate kako ćete se snaći što je dobar znak da ćete nakon ovog iskustva izrasti u veću, snažniju i sposobniju osobu. Ako se plašite novog izazova, znači da taj novi izazov ima snagu da promijeni vaš život nabolje. Birajte takve izazove jer su oni jedini koji će vam omogućiti rast. Mali izazovi koji prebivaju u vašoj zoni komfora neće vas učiniti ništa boljim ni snažnijim. Ako ih ne savladate nećete ništa izgubiti, ali ako ih savladate sigurno nećete ništa ni dobiti.

Kada osjetite strah, shvatite ga kao zeleno svjetlo za djelovanje. Ono što vas plaši je upravo ono što sljedeće trebate napraviti. Zamislite tek kad se suočite sa svim takvim prividnim strahovima. Postat ćete nezaustavljivi. 🙂