Kako ću ja to? Što ako me odbiju? Što ako im se ne svidi? Nisam sigurna. Ma drugi put ću….

Svi smo imali i imamo te negativne misli pune sumnje u svojoj glavi zbog kojih u većini slučajeva propustimo sjajne stvari. Ne zbog nedostatka znanja ili nedovoljno pruženih prilika, nego isključivo zbog (neopravdane) sumnje u sebe.

Istraživanja su pokazala da sumnja u sebe povećava razinu stresa, smanjuje samopouzdanje, stvara mogućnost razvoja depresije, anksioznosti te da utječe i na smanjenje naše percepcije da uočimo pozitivne prilike jednako kao i mogućnosti da ih prihvatimo.

Sumnja u sebe je  naš obrambeni mehanizam, laž kojom se branimo od potencijalnih loših iskustava i zbog koje ostajemo u sigurnoj zoni. Tu nam je ugodno, prijetnje izvana nam ne mogu ništa, tu smo svoj na svome. Da, sve je to divno i krasno, ali najbolje stvari se događaju izvan sigurne zone.

Postoji nekoliko trikova koji će nam pomoći da počnemo živjeti, a ne samo postojati.

     1. Postanite svjesni negativnih misli i činjenice da su to samo misli. Nisu stvarnost i ne morate ih prihvatiti kao takve

Prvi korak u ovoj borbi jest prihvaćanje i priznanje da te negativne misli postoje i da one nisu istinite. Brojni psiholozi savjetuju da čak zapišete svoje negativne misli i da se na taj način suočite s njima.To su vaše glave i to su vaši glasovi, tako da, nisu baš najobjektivnij, zar ne? Sve što pomislimo ili osjetimo ne mora biti potpuno točno, naprotiv, često prevarimo sami sebe.

      2. Nemojte pretpostavljati – pitajte.

Koliko smo samo puta u razgovoru imali ono „Ali, ja sam mislila…“, iza kojeg redovito slijedi „Pa zašto nisi pitala?“ i završava našim nijemim slijeganjem ramena. I ljuti smo na sebe tada jer znamo da smo pogriješili što nismo pitali, ali eto, jednostavno nismo. Radije ćemo zamisliti deset negativnih situacija i njihovih posljedica, pomiriti se s njima, odustati, ali nećemo pitati. „Ma sigurno neće biti ništa od toga:“ Lakše nam se prepustiti razmišljanju, analizirati, razbijati glavu s onime što bi moglo biti, nego pitati.  Umjesto da smislite milijun negativnih situacija i razloga, što mislite o tome da ih nazovete, pošaljete poruku ili mail, pitate

    3. Pozitivno „ali…“.

Kad su negativne misli budne, na svaku pozitivnu izjavu, oni će dodati jedno „negativno ali“ i mi ćemo u to povjerovati. Jer, „Ima smisla, moguće je“. Zašto bismo se nosili s preprekama i problemima kad ih možemo zaobići? Uvijek imamo sigurnu zonu u koju se možemo vratiti. Tamo gdje je sve isto i dosadno, ali sigurno. Tamo gdje gledamo slike drugih kako uživaju i zamišljamo da smo mi na njihovom mjestu, ali nismo. „Mogla sam se prijaviti za taj posao, ali sigurno će biti netko s više iskustva od mene.“ „Mogla sam otići na tu zabavu, ali što ako mi ne bude nitko poznat?“ Naviknuli smo na ono „ali“ koje kvari planove i ruši snove. Zato je pravo vrijeme za novo, poboljšano, pozitivno „ali“ koje gradi i popravlja. Na svaku negativnu misao, dodajte „pozitivno ali“ i završite je onako kako vi želite.

    4. Osvrnite se

Iskoristite prošlost kao poticaj, ne kao teret, osvrnite se na sve dobro što se postigli, analizirajte svoje postupke kako ne biste ponovili iste greške, nego ostvarili nove uspjehe. Razmislite malo o prošlim situacijama kad ste ili kad niste poslušali negativne misli. Kako ste se tad osjećali? Koje želite ponoviti, a koje što prije zaboraviti? Iskoristite te situacije kao motivaciju, snagu i dodatni push kako biste ušutkali one loše misli.

    5. Pronađite inspiraciju 

Svi imamo ljude koje zrače pozitivnom energijom, uz koje osjetimo ono nešto. Imamo stranice i profile kojima se okrećemo u lošim danima.  Imamo citate koji nam izmame osmijeh na lice. Barem danas na svakome koraku možete pronaći jednu inspirativnu poruku. Blogovi s pozitivnim pričama, motivacijske knjige, pjesme, plakati, pa čak i poruke na boci. Zapišite, spremite, uslikajte, podijelite.

Znamo da je lakše reći nego uraditi, ali nije nemoguće. Rješenje nije ignoriranje negativnih misli ili prepuštanje njima. Cilj je nadići ono negativno i otkriti pozitivno. Iskoristite ove trikove i vježbajte. Možda će prvo ušutkivanje negativnim mislima biti tiho i nesigurno, možda vas neće dobro čuti, možda će se vratiti. No, vjerujemo da ćete do tada imati dovoljno snage da zauvijek ušutkate te misli počnete počnete živjeti. Slobodni od sumnji.