Jubilarno 10. izdanje Weekend Media Festivala je iza nas, a prema obećanju ispunilo nas je novim idejama, znanjima i pogledima na svijet, a sve to uz dozu čistog hedonizma u sunčanim danima za kojima smo žudili.

Donosimo vam pregled događanja u kojima smo uživali ovog Weekenda, kao i hedonistički pogled na prekrasni Rovinj, gdje se Weekend Media Festival održao.

Učenje kroz zabavu

Kada bismo mogli sažeti iskustvo s Weekend Media Festival-a, ono bi stalo u ove tri riječi. Dođete u Rovinj, uživate u prekrasnom sunčanom danu, pijete kavu, družite se s poznanicima koje niste vidjeli više od godinu dana (iako živite u istom gradu), plešete do jutra te… naučite jako jako puno kroz zanimljiva i korisna predavanja, panele i radionice.

weekend media festival

 

Da učenje treba biti igra, potvrdio nam je i norveški startup Kahoot! koji nas je u okviru predavanja Norveškog centra za dizajn i arhitekturu, uključio u igricu sve posjetitelje te na zabavan način provjerio njihovu pozornost tijekom predavanja i uključio natjecateljsku stranu svakoga od nas da se s našim znanjem nađemo na što boljoj poziciji na ljestvici u dvorani sa stotinu posjetitelja. (Shhhefica je bila 17. samo da znate 😉 )

Kahoot danas ima 50 milijuna aktivnih korisnika, a ove godine je dosegnuo brojku od impresivnih milijardu igrača! Mi smo se “navukli” na ovaj odličan koncept koji nas malo podsjeća na Milijunaša te i vama svakako preporučamo da ga isprobate. U svjetskoj bazi igara imate ih dosta i na hrvatskom jeziku, a pozivamo vas i da napravite svoju vlastitu – besplatno! 🙂

Koliko ste mobilni?

Mobilni uređaji preuzeli su primat u našoj svakodnevnici. Gdje god idemo,  s kim god komuniciramo, što god da tražimo ili kupujemo, radimo to sve više na mobilnim uređajima. Istovremeno, oglašivači u Hrvatskoj i zemljama regije nam se i dalje obraćaju putem TV ekrana i stolnih računala. Gdje nastaje zapreka u prilagodbi trendovima mobilnog  oglašavanja, pokušali su dokučiti panelisti Maja Blumenšajn (NovaTV), Diana Dumanić (RedView Media), Fran Mubrin (Agencija 404) i Sonja Stahor Gaspar (HT).

weekend media festival

Sve više je mobilnih korisnika koje prilagodbom oglasa uređajima možemo dosegnuti, ali zapreka nastaje u svijesti oglašivača koji još uvijek najveći dio budžeta troše na tradicionalne medije iz razloga što ili ne poznaju mogućnosti mobilnog oglašavanja ili mu ne vjeruju u toj mjeri. Je li rješenje u digitalno potkovanijim marketing managerima ili agencijama koji će im približiti mogućnosti i rješenja?

Novinarstvo u regiji – Čiji je veći? Utjecaj politike ili biznisa?

Jedan od najposjećenijih panela bio je upravo onaj pod znakovitim nazivom House of Cards koji je okupio vodeće urednike u regiji kako bi dokučili zašto novinarstvo nije na onoj razini na kojoj bi trebalo biti. Umjesto da služe kao psi čuvari demokracije i nadziru vlasti te ispravnost demokratskih procesa, oni najćešće samo – šute. Je li to zbog utjecaja političkih moćnika ili je zbog korporacija koji im prijete ukidanjem pozamašnog oglašivačkog budžeta? Odgovor su pokušali dati Zoran Šprajc (RTL), Ksenija Kardum (NOVA TV), Edhem Fočo (Aljazeera) i Slobodan Georgijev (Vreme).

weekend media festival

Što žene žele? Imamo li konačno odgovor?

Tema za kraj prvog dana koja je sudeći po sastavu publike zaintrigirala najviše žene, bila je ona od Ivana Stankovića, iz agencije DDB iz Srbije koji je pokušao približiti osjećaj “ugroženosti” jednog muškarca pod apsolutnom dominacijom žena u svakom segmentu života. Poručio je ženama da pripaze na svoje “ugrožene vrste” i da imaju razumijevanja da su njihovi mozgovi uglavnom binarni te da ne uspijevaju procesirati ogromnu količinu ženskih emocija, razmišljanja i kontradiktornih stavova.

weekend media festival

Stanković predlaže novi model “e-dvertising” koji će se temeljiti na 5 E komunikacijskom konceptu: excess, entertain, emotion, experience i engagement. To su, prema njegovim riječima, načini kako zadovoljiti jednu ženu, odnosno glavnog potrošača danas koji odlučuje o svemu.

Groznica subotnjih predavanja

Drugi dan započeo je posve nesubotnji – s  ozbiljnijim temama i raspravama oko Agrokora i komunikacijske krize koja je uslijedila, na panelu Agrokor naš svagdašnji, gdje su gosti raspravljali o lošoj komunikaciji koja je neuspješno pokušala prikriti probleme.  Pričalo se i o digitalnoj transformaciji, nužnosti, ali i nemogućnosti izvedbe iste jer nam za nju treba 200 tisuća ICT stručnjaka, a mi imamo četiri puta manje. Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme tvrdi da infrastruktura postoji, ali upravo obrazovni sustav “koči” rješenja.

Kako učiniti lokalne brendove regionalno, ali i svjetski relevantnima, pokušali smo doznati na panelu “Don’t stop me now” koji je ugostio najveće regionalne igrače: Mihailo Janković (Nektar grupa), Marin Pucar (Podravka), Jovan Stojanović (Direct Media) i Ram Addanki (British American Tobacco).

weekend media festival

Fokus je stavljen ponovno na potrebe potrošača, od kojih kreću sve inovacije, proizvodi, rast i širenje kompanija. Panelisti su pozitivno ocijenili potencijal mladih talenata i startupova u regiji te predvidjeli da u idućih nekoliko godina s naših prostora će u svijet izaći nešto doista veliko – poput aplikacije Whatsapp. Primarno, to će biti nešto u tehnološkom smislu jer tu imamo veliku konkurentsku prednost u odnosu na ostatak svijeta, tvrde panelisti.

Networking, fun & party

Večeri su bile rezervirane za odličnu zabavu na čak tri lokacije gdje su posjetitelje zabavljali Sajsi MC, Nipplepeople, Nik Orosi i Pill Jackson, a završnicu festivala obilježili su Neno Belan i Fiumens!

weekend media festival