Nije rijetko da se puno puta u životu nađemo potpuno zbunjeni i izgubljeni u moru informacija koje nam pristižu svakog dana. O tome kakvi trebamo biti, što sve moramo naučiti, napraviti, iskusiti ili kakva sve očekivanja moramo ispuniti da bismo postali „ovakvi ili onakvi“.

Te informacije u današnje vrijeme pristižu takvom brzinom, da naš mozak i tijelo uopće više ne analizira takve informacije, te ih uopće ne razvrstava kao korisne ili nekorisne za nas i naš život, već ih automatski prihvaća i pohranjuje u svoju memoriju.  Kada malo bolje promotrimo neke svoje prošle odluke ili ciljeve koje smo sami sebi postavili, može nam se dogoditi da ćemo biti veoma zbunjeni.  Naići ćemo da neke ciljeve za koje nam uopće nije jasno kako su se našli na mjestu naših želja i dugoročnih planova i ciljeva, a još će nam manje biti jasno kako su se tamo zadržali, te možda na koncu bili i ostvareni. Dakle, događa nam se da se ne možemo sjetiti kada smo i zašto uopće težili ostvarenju nekih takvih ciljeva. Zato je veoma važan korak, osvještavanje da oni postoje kod svakoga od nas i odgonetanje zašto su se uopće našli u našim životima.

Čiji su ovo ciljevi i zašto se ovdje nalaze?

Osvijestiti da smo postavili neke ciljeve, ne zato što ih istinski želimo ostvariti, nego zato što smo mislili da ih trebamo ostvariti jer ih možda ostvaruju i drugi, prvi je korak k oslobođenju.  Potrebno ih je osvijestiti upravo zato što nas to osvještavanje navodi na zaključak da većina tih ciljeva uopće nisu naše istinske želje za uspjeh, nego smo mi, prikupljajući na tisuće informacija, slušajući savjete koje nam nude današnje medijske platforme, povjerovali da su to naši ciljevi i radimo sve što je  u našoj moći da ih ostvarimo.  To je nažalost ono upravo suprotno od produktivnosti. Zatrpavamo se brojim zadacima i težimo ostvariti što više, a zapravo ne primjećujemo da smo sve manje i manje zadovoljno i efikasni, ta kako uopće nemamo vremena. Stalno imamo osjećaj kako kasnimo, imamo osjećaj kako su dani i sati sve kraći i kraći. To nam se dešava upravo zato što nam je fokus na tisuću strana, od kojih većina uopće nije ono što želimo. Zato treba zastati (što nažalost rijetko radimo) i jako dobro razmisliti za čime „trčimo“ i čemu dajemo toliko sebe i svog vremena, te da li je to uopće ono što mi istinski želimo, da li je to u čemu želimo biti uspješni ili smo jednostavno mišljenja da što više radimo, da ćemo samim time  biti uspješniji.

Inspirirani ili pod pritiskom?

Odlučili smo biti uspješni u nekom području samo zato što smo na temelju prikupljenih tuđih savjeta i želja zaključili da bismo i mi trebali ostvariti isti uspjeh. Ne treba ovo krivo shvatiti, često se događa kako nas upravo priče drugih inspiriraju i osvještavaju, te nam otkrivaju put kojim i mi želimo ići, ali takvo što prepoznajemo istog trena. Takve nam spoznaje služe, ne koče nas, ne čine se mukotrpnim, niti u jednom trenutku se ne čine besmislenim. To je ona pozitivna strana svijeta u kojem mi danas živimo, svijeta u kojem dominiraju mediji i društvene mreže. Pristup tom virtualnom svijetu i informacijama danas, u obliku kakvom ga mi poznajemo od iznimne važnosti, ali često može otići i u drugačijem smjeru. Umjesto da ga koristimo kako bi nas motivirao, interpretiramo ga potpuno krivo i dolazi do „prenapučenosti“ informacijama, željama, ciljevima i očekivanjima. Počinjemo postavljati previše ciljeva i želja da uspijemo u području koje nas istinski i ne zanima, nego smo zbog tih stalnih izvanjskih utjecaja pomislili da je tome tako. Zato je važno, kao što je već spomenuto maloprije, prepoznati koji su ciljevi u našem životu tu s razlogom, a koji su se tu usputno našli, te nam zapravo  „kradu“  vrijeme i koče nas u ostvarivanju naših istinskih.

Definirati uspjeh u vlastitoj režiji

Trebamo sjesti i napisati što želimo da nam se ostvari u narednih recimo pet, do deset godina, te na temelju toga spoznati i osvijestiti što je zapravo ono što istinski želimo, što je ono što nas čini uspješnima u vlastitim očima.  Uspjeh ima svoju definiciju, ali nećemo je pronaći onako kako to priliči nekoj definiciji, niti u jednom leksikonu ili rječniku na svijetu. Već samim time zato možemo zaključiti kako definiciju uspjeha zapravo dajemo mi sami. Korisno je, nakon što otkrijemo što je to što nas čini uspješnima u vlastitim očima, tu definiciju uspjeha zapisati na neko vidljivo mjesto, tako da nikada ne zaboravimo što za nas znači uspjeh. Ta definicija može se s vremenom širiti ili sužavati, to je potpuno razumljivo i prihvatljivo. Naše se znanje proširuje, naše spoznaje i interesi dobivaju novu dimenziju, ali kada pogledamo i nakon svih promjena, naša definicija u načelu neće promijeniti svoje značenje i smisao, jer to je ono tko mi jesmo.

Jedini recept za uspjeh – fokus na ono što je za nas uspjeh

Nakon što smo osvijestili da nam su vrijeme i život bili zatrpani ciljevima koje istinski nismo ni željeli ostvariti i čije nam ostvarenje nije gotovo nikada niti donijelo istinsku sreću, te nakon što smo otkrili i napisali što nam je donosi, možemo početi napokon ostvarivati svoj uspjeh. Odjednom ćemo primijetiti i kako imamo više vremena, bez obzira na to što možda čak i puno više i napornije radimo. Otkrit ćemo da nam i najmanja sitnica koju dobro odradimo donosi više sreće i zadovoljstva nego što nam je to možda tisuće onih od prije koje smo radili ikada donijelo, te još mnogo drugih spoznaja tko je će nam pokazivati iz dana u dan da smo na pravom putu. To se dešava upravo zato što smo stavili fokus samo gdje mu je mjesto, tamo gdje se nalazi uspjeh, tamo gdje se nalazi naš uspjeh. Postat ćemo efikasniji, snalažljiviji, imat ćemo više samopouzdanja i hrabrosti odlučivati se na korake za koje prije možda nismo imali ni snage ni vremena, jer nam je fokus bio na sve strane.

Postati slobodan u vlastitoj definiciji uspjeha

„Očistiti se“ od svih onih zadataka i ciljeva koje smo godinama gomilali na vlastita leđa samo zato što smo mislili da je to ispravno, i samo zato što „svi drugi to tako rade“, jedini je put ka istinskoj sreći i slobodi u kojoj možemo ostvariti svoj najveći potencijal. I nikada ne smijemo zaboraviti kako svačiji uspjeh izgleda drugačije. Nikada ne smijemo osuđivati nečiji put ili možda čak idealizirati ga. Ono što je uspjeh za mene, možda nije za vas. Ono što je uspjeh našim roditeljima možda nama nikada neće biti i tako u krug. Ne zaboraviti da je definicija uspjeha najsubjektivnija definicija na svijetu je spoznaja koja oslobađa. Kada shvatimo da samo možemo biti uspješni onoliko koliko mi to želimo, shvatit ćemo kolika je snaga i moć u nama.