Zahvalnost je osjećaj koji dolazi iznutra i metoda koja se uči. Ona ima utjecaja na naše percipiranje svijeta i ima sposobnost uvesti nevjerojatne promjene u svačiji život. Pa zašto onda ne iskoristiti njene blagodati?

Zahvalnost može transformirati našu percepciju svijeta tako da se usredotočimo na pozitivne aspekte i cijenimo ono što imamo. Kroz priznavanje i zahvalnost za ljepotu, blagoslove i prilike koje nam život pruža, možemo promijeniti način na koji vidimo svijet i doživljavamo stvarnost. 

Kako vježbati zahvalnost?

Zahvalnost nas potiče da se fokusiramo na ono što imamo umjesto na ono što nemamo i da cijenimo male svakodnevne radosti.

Kao i svaka metoda ili tehnika, ponavljajući ovu korisnu vježbu dolazite do uvježbavanja pisanja koje s vremenom rezultira ispunjenijim osjećajem za život u kojem počinjemo cijeniti male stvari i time otvaramo prostor mogućnosti da nam dođe nešto što smo htjeli. Ne kaže se bezveze da prvo budemo zahvalni na onome što imamo kako bi primili još. Oni koji ovu metodu probaju prvi put znaju se uhvatiti u situaciji da ne znaju na čemu bi bili zahvalni. I to je skroz u redu. Način percipiranja stvarnosti razlikuje se od osobe do osobe i ovo je nešto što sam kreneš učiti raditi, nije baš da se uči u školama, a možda bi trebalo.

Evo nekoliko koraka koji ti mogu pomoći donijeti osjećaj zahvalnosti:

  1. Pripremi papir i olovku
  2. Osiguraj si mirnije mjesto gdje te nitko neće ometati
  3. Što ti prvo pada napamet kada čujes riječ zahvalnost? Na čemu misliš da si zahvalna?
  4. Možeš li normalno jesti, mirisati cvijeće, tipkati poruku?
  5. Bez čega se sutra ne bi voljela probuditi? Bez kojih stvari, predmeta, pojava ili ljudi?

Koji je cilj zahvalnosti?

Kroz praksu zahvalnosti, cilj je razviti dublju svjesnost o našem okruženju, odnosima i samima sebi. To nas potiče da budemo prisutni u trenutku, osjećamo veću radost i zadovoljstvo te razvijamo pozitivan pogled na život. Cilj zahvalnosti je kultivirati svjesnost i prepoznati blagoslove poput ljudi, toplog kreveta, prijateljice, financija, što u konačnici rezultira boljim osjećajem i uvodi pozitivne promjene u naše živote. Kroz redovitu praksu zahvalnosti, možemo postići dublje razumijevanje sebe i svijeta oko nas te živjeti s većom svjesnošću, srećom i zahvalnošću. Dodana vrijednost ove metode je u konačnici da smo sretniji.

Kad smo mi sretni vrlo je velika vjerojatnost da će i ljudi pored nas biti sretni. Bilo zato što nam je tada lakše pristupiti i pomoći nekome, ispričati neku super priču ili motivirati drugoga da učini nešto po pitanju svoje osobne sreće. Sreću treba dijeliti, a sretan čovjek je uspješan čovjek.