Početak nove godine i pritisak sa svih strana da donesemo odluke koje će transformirati naš život, često čine da se osjećamo obeshrabeno, neuspješno i nedoraslo životu o kojem sanjamo.

Razmišljamo o našim financijama, izazovnim obiteljskim odnosima i postavljanju novih ciljeva, a istovremeno smo svjesni da je cijela godina već iza nas za koju smo imali daleko veće planove. Obično novogodišnje rezolucije samo prepisujemo iz godine u godinu i osjećamo kao da ništa nismo postigli. A tek nova godina, što u njoj očekivati? Kako se pripremiti za sve izazove i promjene koje nosi? Nije ni čudo da je siječanj jedan od najdepresivnijih mjeseca u godini.

Pozdravite očekivanja, zagrlite stvarnost

Kad vaš um krene vrtiti uzastopne kritike i prikazivati filmove u kojima ste vi najneuspješniji lik u 2018. godini, donesite svjesnu odluku da sve to zaustavite. Barem na 10 minuta. To su vaše misli i vi imate kontrolu nad njima, a ne one nad vama.  Njihov izvor su sva očekivanja koja ste nakupili kroz godine, neka od njih su vaša, a velika većina su očekivanja drugih i očekivanja okoline koja se kao prašina svakodnevno lijepe na vaše snove. Toliko da više i ne znate kako vaši snovi izgledaju i gdje ste ih kroz godine zametnuli.

Otresite prašinu očekivanja koja se s godinama nataložila na vašim snovima i učinila ih nevidljivim i jednostavno prihvatite stvarnost. Osvijestite gdje se u svom životu nalazite i kako ste do tamo došli. Jeste li slijedili navigaciju svoje duše ili ste u želji da skratite put pozajmljivali tuđe mape do sreće, koja nije za vas? Nije ni čudo da se osjećate izgubljeno, neuspješno i obeshrabreno.

Jedini put je naprijed

Ma koliko bili nezadovoljni trenutnom situacijom i svime što vas je do nje dovelo, zastanite i najprije prihvatite sadašnjost jer to je jedino razumno što možete napraviti. Vratiti se u prošlost ne možete niti ispraviti sve što se dogodilo, možete se samo beskonačno gristi i kažnjavati zbog toga, a to neće promijeniti situaciju u kojoj se nalazite niti onu u budućnosti jer vam je fokus na onome što je prošlo, a ne na onome što dolazi.

Prihvaćanje prošlosti i uronjavanje u sadašnjost je prvi korak prema unutarnjem miru koji će vas odvesti do vaših snova. Drugi je da otpustite sva očekivanja od budućnosti. Ne samo ona koja imate od sebe nego i ona koja su drugi, svjesno ili nesvjesno, vama nametnuli. Prestanite nositi njihov teret na leđima jer on čini da se krećete sporije i to u krivom smjeru, daleko od vaših snova.

Transformacija počinje sada

Čvrsto odlučite da vaša transformacija ne počinje u ponedjeljak, idući mjesec ili godinu. Ona počinje sada kada za nju donosete odluku. Ako se pitate koja iskra će je pokrenuti, to je ona najmoćnija od svih – zahvalnost. To jedina moć koja služi i vama i drugima na putu da postanete najbolja verzija sebe.

Uronite u sadašnji trenutak i prepustite se miru koji slijedi zato što sva očekivanja i samokritika koja vas je do sada kočila, u sadašnjosti ne postoji. U sadašnjosti možete samo osjetiti zahvalnost. Transformativnu moć mira i staloženosti, bistrine vašeg uma u kojem možete vidjeti rješenje koje  je bilo očito cijelo vrijeme, a zbog uzburkanosti koje su prouzročile vaše misli niste ga mogli vidjeti.

Zahvalnost se osjeća, ne samo izgovara

Riječ “hvala” postala je toliko deklarativna u našim životima da je često samo govorimo iz pristojnosti, a ne zato što je mislimo, a još rjeđe osjećamo. Probajte istinski osjetiti riječ “hvala” bez izgovaranja naglas. Recite “hvala” sebi na svemu što ste prošli. Da, čak i ako mislite da ste zaslužili najstrožiju kritiku, a na zahvalu – recite si “hvala”. Hvala što ste proživjeli cijelu prošlu godinu i suočili se sa svim izazovima koje je donijela. Nije važno koliko uspješno, važno je da ste ih prošli i danas ste daleko snažniji nego što si želite priznati.

Budite zahvalni na svim prilikama koje slijede bez stresa oko toga hoćete li ih moći u potpunosti iskoristiti. Budite zahvalni na današnjem danu, na osobi koja ste danas, na svemu što su vam možda drugi priredili, a vi ste i dalje ostali čvrsti i svoji. I dalje dišete, živite i sanjate, unatoč svemu. Budite zahvalni na svemu što ste postigli prošle godine bez optužbi za sve što niste. Budite zahvalni na svim blagoslovima koje ste imali u svom životu i ne dozvolite umu da odluta na blagoslove koji su vam nedostajali.

Budite zahvalni na svemu što jeste i ne grizite se zbog onoga što niste. Još.

Budite zahvalni jer jedino tako ćete istinski osjetiti život.

Zahvalnost je istinska moć. Ona je u vašim rukama. Osjetite je.