Vidjela  si odličan članak i odlučila ga podijeliti na svojoj internet stranici? Objavila si na Instagramu fotografiju i odjednom ju vidiš na tuđem profilu? Tvoji stihovi su potpisani pod drugim imenom na Facebooku?

Zaštita intelektualnog vlasništva postoji i na Internetu, koliko god ta lakoća dostupnosti materijala  nas stavlja na veliku kušnju svakodnevno, ali neznanje nas pred zakonom ne opravdava.

Neovlašteno korištenje tuđeg sadržaja, djela ili slika predstavlja povredu autorskog prava te osim novčanih kazni, riskirate ozbiljnu naknadu štete i sudski postupak.

Kako pravilno koristiti tuđi sadržaj?

Često ljudi misle da ukoliko se ispod preuzete fotografije ili teksta navede izvor da su se na neki način ogradili od odgovornosti, ali to nije točno.  Najjednostavniji način kako pravilno koristiti tuđe djelo je kontaktom autora. Kratka i pristojna poruka u inbox stranice,  uljudan e-mail s podacima tko ste i zašto želite objaviti baš njihov tekst pod vašim imenom najlakši je i najsigurniji način da se poštedite od potencijalnih tužbi i novčanih kazni. U 99% slučajeva ljubaznost prolazi, osobito jer je ujedno i romocija autora pa čak si stvarate prostor i za potencijalnu suradnju. Nakon dogovora sa autorom, i dalje trebate navesti izvor originalnog sadržaja u obliku poveznice.

Ako se nađete u nedoumici, pogledajte na stranicama agencije Creative Commons, koja Vam točno prikazuje što je dozvoljeno, a što zabranjeno, te kako najjednostavnije koristiti sadržaj na internetu na legalan način.

Što ako ste vi autor djela i želite ga zaštititi?

Svoj autorski rad možete prijaviti kod Hrvatske Autorske Agencije ili ako vam je zgodnije, da svoju oznaku, ime, logo ili simbol po kojem ste prepoznatljivi registrirate pri Državnom Zavodu za Intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Registracijom žiga postajete jedinstveni, prepoznatljivi i omogućavate stvaranje branda u virtualnom svijetu. Ukoliko pak želite zaštiti samo fotografije koje objavljujete npr. na Instagramu, ponekad je dovoljno samo služiti se vodenim žigom, tzv. Watermarkom. Simbol, znak ili vaši inicijali postavljeni u nekom dijelu fotografije, bez da se naruši njen sadržaj, prikladna je zaštita i poslužit će vam kao sigurnost da čak i ukoliko vam uzmu fotografiju bez pitanja jer će jasno biti naznačen autor.

Ako primijetite kršenje vaših prava, upozorenje kršitelju ponekad je dovoljno da se osvijesti prekršaj, a sama rečenica na stranici: Svaka krađa ili zloupotreba teksta biti će prijavljena institutu za zaštitu intelektualnog vlasništva najčešće je dovoljna da otjera potencijalne “kradljivce”. U svakom slučaju, znajte da Zakon o autorskom pravu štiti vaša prava i pravodobna prijava osigurat će vam naknadnu štete i osobnu satisfakciju.

Za sva dodatna pitanja i nedoumice slobodno mi se javite na pravni.savjetnik@shhhefica.com. 🙂