Jedini dan kada će zaista biti prekasno je onaj kada ćete na ovom planetu posljednji puta udahnuti i izdahnuti zrak koji dišete.

Vrijedi započeti ovaj razgovor upravo s ovakvom misli zato što bi ona trebala, od ovog trenutka pa sve do tog posljednjeg izdaha, biti jedina istina kojoj ćete vjerovati. Jednom kada otvorite svoj um činjenici da zaista nikada nije kasno, nego ste vi ti koji ste odlučili da je tako, počet ćete spoznavati neki potpuno novi i drugačiji svijet u kojem će vam se samo rušiti svaka blokada i granica koju ste postavili sami sebi i svojem umu.

Zašto tako razmišljate?

Do uvjerenja da je za neku vašu ideju, san, želju ili promjenu prekasno, dolazi zato što ne gledate na svoj život kao na vaš vlastiti, samostalan i slobodan od života drugih ljudi, bez obzira radilo li se o vašim bližnjima ili potpunim strancima. To nikako ne znači da biste se trebali izolirati i odvojiti od drugih kojima ste svakodnevno okruženi ili da trebate prestati slušati ljude čije mišljenje uvažavate, već se radi o vašem pogledu na vaš životni put koji bi uvijek trebao i biti usmjeren prema vama, a ne prema drugima. To znači da ne trebate uspoređivati sebe, odnosno ono gdje se trenutno nalazite, bilo na poslovnom, obiteljskom, ljubavnom, društvenom ili bilo kojem drugom životnom području, s mjestom gdje se nalaze drugi na svojim životnim putevima. U slučaju da je osoba s kojom se uspoređujete, po vašem mišljenju u nekoj „boljoj“ životnoj situaciji, a vi još tamo niste stigli, vi automatski počinjete sami sebi govoriti da kasnite.

Tamo ste gdje trebate biti

Ako ste do sada stojali i promatrali svoj životni put uspoređujući ga sa životnim putevima drugih ljudi, ako ste možda govorili sami sebi „vidi, ona je uspjela postaviti svoj vlastiti biznis do tridesete, a ja s pedeset još uvijek nisam…“ ili „izabrala sam pogrešno obrazovno usmjerenje, te zato nikada neću živjeti život kakav želim…“ , i slično. Vi ste razmišljajući da samim time što se ne nalazite tamo gdje se nalaze oni s kojima se uspoređujete, sebe uvjerili kako je zbog toga za vas prekasno, uvjerili ste sami sebe kako je prekasno da uopće pokušate. Umjesto usporedbi, pokušajte osvijestiti kako ste u životu prošli ono što jeste, dospjeli tamo gdje ste htjeli ili možda niste, upravo zbog lekcija koje ste morali naučiti na tome putu. Naučili ste sve te lekcije kako biste uopće danas stajali ovdje gdje stojite, čitajući ovaj tekst. Ne na mjestu gdje se nalazi vaš kolega, ne tamo gdje se u vašim godinama nalazila vaša majka ili otac, ne tamo gdje se nalazi vaša prijateljica i bilo što slično. Vi ste upravo tamo gdje trebate biti, te definitivno nije kasno da odavde pođete tamo gdje još želite stići.

Slijedite znakove

Na nekim ćete se stanicama zadržati puno dulje nego što će možda drugi, zbog čega će vam se i činiti da kasnite. Na nekima ćete pak stanicama biti toliko kratko da ćete se jedva sjećati da ste tamo uopće bili, te ćete tada možda biti ispred drugih.  Ništa od toga nije važno, bili „ispred“ ili „iza“ drugih, važno je da shvatite kako svaka ta „stanica“ ima svoju svrhu i lekciju koju sa sobom nosi. Neki ljudi zaista provedu svoj život ne znajući što ih zaista pokreće, koja je njihova životna svrha, strast, zato što nisu nikada slijedili svoje putokaze. Da li zato što nikada nisu stali i razmislili, možda zato što su mislili da nisu dovoljno dobri ili neki potpuno treći razlog, više nažalost nije niti bitno. Nije bitno zato što su stigli do kraja, izdahnuli su onaj posljednji izdah ne znajući koja je njihova životna svrha jer se nikada nisu niti odvažili saznati. Nemojte biti poput njih, vi još uvijek imate tu predivnu mogućnost odvažiti se.  Ako znate u dubini sebe što vas pokreće, učinite to svejedno, jer i ta spoznaja da nešto ipak nije bilo za vas, vrijedna je svakog rizika.

Bez obzira koliko „brzo“ ili „sporo“ ste tu dospjeli, stigli ste u pravo vrijeme, ni minute prerano, ni minute prekasno. Sada je vrijeme ako to zaista želite da sve okrenete naglavačke, ali da biste to zaista uspjeli, morate povjerovati da za vas nije prekasno.