Nitko se nije rodio tko je svijetu ugodio, ali srećom, vi živite za sebe ne za cijeli svijet pa najprije krenuvši od sebe trebate i pisati

Na radionicama osobnog brendiranja koje radim s mladim profesionalcima, većina njih zastane kod objavljivanja sadržaja jer misle da nemaju što pametno za reći ili se plaše mišljenja drugih ljudi o njihovim objavama. “Mislit će da glumim nekog pametnjakovića ili će pomisliti da pišem o njima, možda se mom šefu to neće svidjeti, kolegi ili suradniku?” Njihovo jedino rješenje postaje autocenzura, odnosno nevidljivi plašt u digitalnom svijetu koji im postaje najveća prepreka u gradnji osobnog brenda te povećavanju svoje zapošljivosti i mogućnosti napredovanja.

Fokus na pozitivno

Kad sam odlučila intenzivirati objave na društvenim mrežama, odlučila sam dijeliti s drugima sve ono što me inspirira, mudre riječi velikih svjetskih stručnjaka i članke koje u meni bude osjećaj da mogu biti dio tog svijeta ako uložim dovoljno truda i rada. Na to su jedni rekli da su moje objave jako inspirativne, a drugi su me optužili da ne oslikavam stvarnu sliku poduzetništva i biznisa te da drugi dobivaju dojam da u poduzetništvu samo cvjetaju ruže, što nije dobra i ispravna slika te da to nije baš etično od mene prema onima koji tek ulaze u svijet biznisa. Odlučila sam usmjeriti se na to od čega se ja osjećam bolje. Ako pišem o brojnim nepravdama i nepravilnostima s kojima se susrećem u poslovnom svijetu, sa svakom objavom čini mi se kao razvlačim tu negativnost po sebi i da se osjećam sve lošije i lošije. Kad bih pronašla neku inspirativnu misao na temu, vratila bih vjeru samoj sebi i ja bih se osjećala bolje, stoga sam odlučila slijediti takav način razmišljanja. Od kukanja se ne rješavaju problemi.

Fokus na negativno

Od novinara sam dobivala puno upita o načinu kako sam došla na ideju za svoj vlastiti biznis. Neminovno, morala sam se vratiti na svoja loša iskustva rada za druge i to je nekim mojim kolegama zasmetalo. Osjetili su se na neki način prozvano, iako priča nije imala nikakve veze s njima i savjetovali su mi da ne gradim osobni brend na negativnostima. Istina je da sam ja gradila, i dalje gradim svoj osobni brend na svojoj istini, mojoj priči i mojim iskustvima. Fokus nije na drugim ljudima, oni su samo likovi kakve možete naći u 80% hrvatskih tvrtki , već je fokus na meni i svemu onome što sam ja naučila u procesu.  Nevjerojatno je koliko mi se mladih djevojaka javilo nakon takvih intervjua, za posljednji za Super1 dobila sam preko stotinu mailova u kojem su se djevojke prepoznale da su im se iste stvari događale. Dakle, cilj nije prozivka pojedinih nego snažna poruka svim mladima da ne trebaju tolerirati takve odnose gdje god se nalazili.

Fokus na autentičnost

Vraćamo se na pitanje s početka: o čemu onda i na koji način pisati? Dijelite objave s kojima se vi osjećate ugodno, koje su dio vaše osobne priče i sadrže djeliće vašeg razmišljanja o svijetu. Nemojte se cenzurirati zbog drugih, ali isto nemojte spominjati njihova imena i stavljati fokus na njih. Nisu važni likovi, važna je ključna poruka priče. Objavljujte sadržaj od kojeg ćete se vi osjećati bolje, motiviranije i poletnije jer tako će se osjećati i drugi kad vide vaše objave. Kukanje nam ne pomaže da rastemo, izdizanje iznad situacije da. Tako vidimo širu sliku i shvaćamo zašto se neke stvari događaju te koji dio sebe za to trebamo osnažiti. Ubacite djelić svog srca u svaku vašu objavu jer tako nikada neće biti dvije iste i nikada nećete imati konkurenciju. Budite svoji, autentični i iskreni te gradite svoj osobni brend na vašim vrijednostima, načelima i ciljevima koje želite postići.