Svi smo se barem jednom našli u situaciji u kojoj uspoređujemo sebe s drugima ili s onime što oni rade.

Nije teško upasti u „veliku crnu rupu“ uspoređivanja sebe, svojih ideja, svojeg rada ili proizvoda s proizvodima, idejama ili radom drugih. Takvo uspoređivanje gotovo uvijek završava zaključkom kako su drugi  puno zanimljiviji  od nas, stručniji, bolji, kreativniji, naizgled samopouzdaniji i slično. Ponekad uspoređivanje našeg rada s drugima može biti i korisno za nas, češći je slučaj da je potpuno beskorisno i odvlači nam fokus na potpuno krivi put. Put koji nas neće približiti onome čemu težimo, već će nas odvesti u smjeru koji neće pogodovati niti našem poslovnom, niti privatnom životu.

Svatko od nas ima svoj „čarobni način“

Prvo što trebate prihvatiti je da nikada nećete biti poput drugih, a ni oni neće biti poput vas. Nitko ne radi stvari poput vas, nitko nije poput vas, vi zaista jeste jedni jedini na ovome svijetu. To nije mit, to je najveća istina kojoj možete svjedočiti, nitko nije poput vas. Gdje god se okrenemo svi imamo osjećaj da svijetom hodaju „klonovi“ od ljudi, svi jedni drugom slični. To se događa upravo zato što svi pokušavaju biti „novi netko“ ili „ista ova ili ovaj“. Zato sljedeći put kad se krenete uspoređivati s nekim, kad primijetite kako težite biti „poput nekog“, zastanite i zapitajte se želite li zaista biti klonovi, stopiti se s masom ili se ipak želite istaknuti? Prigrlite činjenicu da ste drugačiji od svakog koga znate i ne znate. Sve što radite od ovog trenutka pa nadalje, osvijestite da radite na svoj jedinstveni način, onako kako nitko drugi to niti može niti bi napravio. Osvijestite da vaša snaga leži u spoznaji da vi možete ponuditi svijetu ono što nitko drugi ne može. No, to možete jedino ako budete svoji, jedino ako prestanete uspoređivati svaki svoj korak s tuđim koracima.

“Nema tu mjesta za mene”

Ako mislite da negdje nema mjesta za vas, da su na nekom području već drugi sve odradili ili kako nitko neće doći k vama,  zastanite i razmislite ponovno. Na taj način sami sebe sabotirate, obeshrabrujete i umanjujete svoju vrijednost. Radije si postavite pitanje poput „što ja mogu ponuditi drugima, a da oni ne mogu“, „koja je moja vrlina koju svi moji prijatelji i obitelj ističu, kako ju mogu iskoristiti da bi pomogla/pomogao drugima“, „koja iskustva mogu ponuditi“, „u čemu mogu biti prva/prvi“, „što ja neprestano tražim na tržištu, a toga nema, mogu li ja to ponuditi“, i tako u nedogled. Počnite razmišljati na način kako sve ono u čemu ste drugačiji i što radite na drugačiji način od drugih, može upravo biti vaša snaga i baš ono nešto što drugima treba. Pod ovim suncem i na ovome svijetu ima mjesta za sve nas, za tisuće identičnih biznisa, ideja i učenja. Tajna je u tome da iako imenom možda identični, potpuno su različiti zato što ih obavljaju različiti ljudi, a svaki o njih može ponuditi ono nešto što prethodni ne može. Tako i vi, otvorite se i pogledajte istini u oči, na ovome svijetu ima mjesta za vas.

Kada se trebate uspoređivati?

Ako želite poboljšati neku vlastitu vještinu, pronađite ljude koji ih imaju, ne samo da ih imaju, nego ih koriste vrhunski, maksimalno i efikasno. Usporedite sebe i svoje vještine s njihovima na području koje želite poboljšati, promotrite u čemu se najviše razlikujete, razilazite, što oni možda rade brže, učinkovitije, isplativije. Kada otkrijete gdje leže te razlike i na čemu morate (i želite) poraditi kako biste postali još bolji u onome što radite, potrudite se pronaći način kako ćete to učiniti. Pronađite način kako biste što više naučili od takvih ljudi, možda tako da pohađate neki njihov online tečaj, pročitate njihove knjige ili one o kojima oni stalno govore, slušajte podcaste uspješnih ljudi, i slično. U današnjem svijetu kakvom živimo, gdje nam je sve udaljeno samo par klikova ili koraka, nitko od nas nema ispriku da nam je nešto nedostupno. Sve što nam treba je želja da napredujemo, budemo bolji i učimo od onih koji znaju više od nas, ali pri tome ne upirući prstom u vlastite „mane“ i „nedostatke“.

Uperite prstom u svoje vrline, ono što vas čini posebnima, ono nešto što svijetu treba, a vi imate, uperite prstom u ono što vas čini drugačijima.