Umjetnost komuniciranja ne leži samo u tome što i kako iskomunicirati već i kada.

Sigurno ste se bezbroj puta ulovili da ste šutjeli kada to niste trebali. Kasnije je uslijedila grižnja savjesti i bezbroj “Trebala sam reći” scenarija u glavi. No, činjenica je da iako ste trebali ipak – ništa niste rekli.

Možda ne želite dati drugoj osobi do znanja da vas je svojim riječima povrijedila ili ne želite vi svojima povrijediti nju? U trenutku vam se činilo da je šutnja pametniji izbor, ali bura emocija koja vas je pratila danima kasnije pokazuje da se vaša nutrina ne slaže baš s tim.  Možda je u pitanju samo ego koji želi “uzvratiti udarac” ili je duša koja traži razlog zašto se netko tako ponio. U svakom slučaju, ponekad je važno iskomunicirati što mislimo i odgovoriti na ono što nas vrijeđa.

Šutnja je znak da su nam nečije riječi i postupci u redu

Koliko god je šutnja u nekim situacijama čisto zlato, u konfliktnim situacijama, ona je najčešće pokazatelj naše slabosti i nespremnosti da “branimo svoj teren”. Ako se radi o osobama koje su nam važne i s kojima gradimo dugoročan odnos, šutnja i izbjegavanje su najgora opcija koja će dugoročno razoriti naše odnose.  S druge strane, iskrenost i smireno, argumentirano komuniciranje te uzajamno poštovanje temelji su kvalitetnih odnosa . Ako šutimo, znači da su nam nečije ponašanje i  izgovorene riječi sasvim u redu i samim tim dajemo prešutni znak toj osobi da s njima nastavi.  S vremenom naša ljutnja i zamjeranje raste i eruptira kad najmanje očekujemo  te kao posljedica nerijetko uništi odnos koji smo svo to vrijeme htjeli svojom šutnjom sačuvati.

Šutnjom ne dobivate što želite 

Što kada vas netko pita u koji restoran želite otići, a vi slegnete remenima i šutite iako već danima sanjarite o restoranu  koji biste voljeli isprobati? Možda vam se čini da radite uslugu drugoj osobi te joj prepuštate izbor, ali što je s vama i s onim što vi želite? Zamislite još jednu, malo dramatičniju situaciju, što da vozač autobusa zaspi, a umjesto da putnici poviču i probude ga, oni ostaju šutjeti na mjestu i gledati kako idu ravno u propast? Zašto vam je onda teško reći vašem šefu da se ne slažete s njegovim mišljenjem?  Možda bi baš vaše mišljenje spasilo tvrtku od ponora? S druge strane, možda niste jedini koji se s njim ne slažu. Drugima je samo teško biti prvi u neslaganju, a svojom iskrenošću ćete ohrabriti i druge da budu iskreniji.

Šutnjom želite dati do znanja da vas to ne dira? 

Obično oni koji izbjegavaju reagiranja iz ega, najčešće upravo iz njega reagiraju. Ako šutite na nečije zločeste riječi jer se ne želite spuštati na njihovu razinu, o tome ne odlučuje vaša duša već upravo vaš ego koji pokušava spasiti sebe i ne ulaziti u konflikte da ga netko ne bi dodatno ozlijedio.  Naravno, ne treba uvijek skakati i odgovarati na svaku, ali treba pronaći odgovor koji je dostojan vašeg karaktera i svega onoga u što vjerujete. Zauzmite stav prema onima koji vrijeđaju vašu dušu i rasteretite svoje misli kasnijim razmišljanjem o tome što ste trebali ili niste.