Koliko vam se puta dogodilo da ste vozeći se u autu, tramvaju ili jednostavno hodajući, zatekli sami sebe kako se ne sjećate kako ste došli do mjesta gdje se trenutno nalazite?

Sigurno se radi o višeznamenkastom broju i uvijek se pitate, zašto i kako vam se to dogodilo. Odgovor je vrlo jednostavan: zato što su vam misli bile negdje daleko, daleko od sadašnjosti.  Nažalost, veliki broj ljudi tako proživi cijeli svoj život. Da ih pitate što su radili, gdje su bili i što su vidjeli, ne bi vam znali odgovoriti zato što su uvijek negdje duboko u mislima, u brigama, u prošlosti ili budućnosti, ali nikada u sadašnjosti.

Nemojte biti mjesečari

Život nije uvijek bajka, rijetko kad je ravna crta, svaki je dan priča za sebe, bio dobar ili ne baš tako dobar, ali život je predivan i život je sada. Kako očekujete da ćete dobiti novu priliku iskazati se, upoznati nove ljude, naći novi posao, stan ili bilo što drugo, ako čak ni ne gledate oko sebe, ako ste stalno u „što bi bilo da je bilo“ fazi?

Toliko je predivnih ljudi, predivnih prilika, toliko je potencijala u vama, toliko je svega o čemu ste oduvijek sanjali, ali najprije se morate probuditi.  Budite u sadašnjosti, iskoristite što je više moguće od svakog dana,  širite svoje vidike, trudite se biti malo bolji svakog dana, ali činite sve to svjesni i zahvalni na onome što imate sada. Onog dana kada shvatite da sve ono što je bilo više nije, i da sve ono što će biti tek bude, te da jedino što zaista imate je ovaj trenutak upravo sada, tada ćete shvatiti kako imate sve. Shvatit ćete da su vaše mogućnosti ogromne, a granice samo one koje ste sami sebi postavili u glavi.

Kako da vježbate ovakav način razmišljanja i življenja?

Najprije trebate odlučiti da zaista želite živjeti i proživljati svaki trenutak svog života. Kada ste to čvrsto i iskreno odlučili, svaki dan možete vježbati prisutnost i svjesnost, a  što istinski pomaže u tome je meditacija, barem 5 do 10 minuta dnevno.  Za one koji nisu ljubitelji meditacije, umjesto nje mogu svaki dan otići u kratku šetnju, potpuno sami. Nemojte uzeti mobitel, ili ako ga morate uzeti, isključite zvuk i pospremite ga tamo gdje ga ne vidite. Samo šetajte, u miru i promatrajte okolinu, udišite svježi zrak i to će vam pomoći da budete u trenutku. Učinite to par dana za redom i primjetiti ćete razliku u raspoloženju.

Budite zahvalni

Ujutro ili navečer, napišite nekoliko stvari, osoba, osjećaja, uspomena na kojima ste zahvalni.  Zahvalnost će vam vratiti mir i osvijestiti vašu prisutnost, da ste tu, da ste živi i da imate sve, ali baš sve što vam treba za istinsku sreću. Radite to i primijetit ćete kako se svaki dan možete sjetiti sve više i više onoga na čemu ste zahvalni.

probuditi

Kako zahvalnost pospješuje naš život
Izvor: www.happierhuman.com

 

Pisanje dnevnika zahvalnosti pet minuta dnevno povećava  zadovoljstvo životom  za najmanje 10% .  Zahvalnost nas čini prizemljenijim, društvenijim i otvorenijim za nove prilike što pomaže stvaranju novih prijateljstava i produbljivanju postojećih.  Pomaže nam da se osjećamo dobro u svakom trenutku i prepoznajemo prilike, a ne samo izazove.

Koji god izazov vas trenutno čini nemirnim i drži budnim, samo zastanite, duboko udahnite, zahvalite mu se i  vratite se u sadašnjost jer u sadašnjosti je vaš život.  Nemojte propuštati njegove blagoslove.